Zinneke Parade palmt Brussel in

Tessa Torrekens
Published on Sunday 180513
Voor de tiende keer trok de Zinneke Parade door het hart van Brussel, met dit jaar als actueel thema “illegal”. Het tweejaarlijkse evenement nodigde voor de parade 21 Zinnodes uit, dat zijn groepen met zelfgemaakte karren en performances.

Om 15.05 uur ontploft vuurwerk met glinsterende confetti als startschot voor de parade. Met 21 verschillende acts, ruim 1.500 deelnemers en duizenden toeschouwers lijkt het alsof heel de wereld op straat is voor de Zinneke Parade. Een feeëriek tafereel, met de brandende zon in de nek, opent dit Brussels feest.

Voor Brussel is het woord “illegal” geen onbekend begrip. Dit toepasselijke thema herken je in alle creaties van de Zinnodes, tot ontroering toe. Van zigeuners met reistassen tot transit-migranten met kleerscheuren en volwaardige opstanden met “Oui, oui pour la liberté” als slagzin. Onze wetten en rechtsregels worden door de Zinnodes in vraag gesteld. Deze wandelende interpretaties van de actualiteit worden geapprecieerd met bijkomend applaus en gejoel van het Brusselse publiek. De parade, die in 2000 ontstond naaar aanleiding van Brussel Culturele Hoofdstad van Europa, krijgt door de jaren heen meer en meer betekenis. Zinneke Parade in de Jules Van Praetstraat                                                                                                                               

Tijdens workshops en door de inzet van een team dramaturgen werken de Zinnodes, verenigingen van verschillende organisaties, twee jaar lang aan een project. Jong, héél jong of ouder, mensen met een beperking of een handicap worden uitgedaagd en uitgenodigd een creatie te maken rond het gekozen thema. Zinnode Nation X onderzocht hoe twee naties van elkaar kunnen verschillen en anders omgaan met rechten en plichten. De vervaagde grenzen tussen landen, mensen en geslachten was het onderwerp van Zinnode ALALIMITE.

Na afloop van de parade worden de toeschouwers uitgenodigd aan de Beurs voor een “gemaskerde afspraak”, waar het thema van de volgende parade wordt gestemd. Aan alle programmaboekjes zit eenzelfde papieren masker geniet dat de Brusselaars dragen als symbool voor gelijkheid. Op twee juni wordt het thema van de Zinneke Parade 2020 bekend gemaakt en gaan alle Zinnodes opnieuw aan de slag.