Zijn panda’s domme dieren of zijn wij niet slimmer?

Marie Rutsaert
Published on Monday 140331
Panda’s zijn domme dieren. Simpel uitgelegd is een panda een trage beer die met uitsterven bedreigd is omdat hij zijn voedsel, bamboe, niet vindt. Hoe houdt zo’n dom dier een land in zijn greep?

Het pandadebacle begon onschuldig. Enkele politici waren verontwaardigd dat een Vlaams dierenpark de dieren niet kreeg. Premier Di Rupo had zijn Waalse zoo bevoordeeld. Sorry Antwerpen, maar met traditie alleen kom je er niet. Pairi Daiza is de populairste en enige financieel gezonde zoo. Dat noemt men een logische keuze. De media springen op de kar.

Tijdens de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren wandelen twee panda's het podium op. Een van hen is Bart De Wever. Voor het Nederlandstalig publiek legt hij uit dat een zoo de belastingbetalers berooft om voor dieren te zorgen.

Pandabrief

De volgende dag is de zet aan Pairi Daiza. Zij plaatsen op Facebook een pandabrief. Daarin leggen panda's Xing Hui en Hao Hao uit dat ze in een privépark wonen. De bezoekers betalen, niet de belastingbetalers. En de media springen op de kar.

Pairi Daiza liet het daar niet bij. Eigenaar Eric Nomb zei dat de Vlaamse subsidies aan de Antwerpse zoo onwettig zijn. Die volgen de Europese concurrentieregels niet. Nu moest de Vlaamse kant zich verdedigen.

Symbolen

Twee dieren weten niet dat ze symbolen zijn in een communautair debat. Niet alleen de panda's zijn symbolen. De eigenaar van Pairi Daiza stamte in Henegouwen de succesvolste zoo van de Benelux uit de grond. Een politicus slaagt erin vanuit het niets controverse te creëren. We zien een symbool voor de moderne, hardwerkende Waal en een symbool voor het onrecht dat Vlamingen zou worden aangedaan.
En de media? Zij springen op de kar.

Panda's zijn domme dieren. Zij eten enkel bamboe, zij evolueren niet, zij sterven uit.
Panda's zijn domme dieren. Zouden wij als slimme apen ons niet intelligenter moeten gedragen?