Welkom in de wondere wereld van de adellijke elite

Caro Dralants
Published on Monday 140421
Verheven worden tot de adellijke stand. De koning overhandigt je ceremonieel een lintje dat gepaard gaat met een eretitel. Het klinkt allemaal zo prestigieus, maar wat heb je er nu aan?

De adellijke verheffing is een eeuwenoude traditie die al van 1814 meegaat en beheerd wordt door de Raad van Adel en de koning van dienst. De kandidaten komen op een longlist terecht waarna de koning er de gelukkigen uitpikt. Één van de weinige taken die de koning nog op zich mag nemen.

Officieel komen enkel personen die zich bewezen hebben in hun vakgebied en daarbuiten, en personen met internationale uitstraling in aanmerking. Maar aangezien het uiteindelijk aankomt op de eigenzinnige keuze van de koning, brengt goed liggen bij de koninklijke familie je ook al een heel eind verder.

Prijskaartje

Ben je dan uiteindelijk uitgekozen om toe te treden tot de exclusieve elite van België, dan moet je eerst nog enkele euro’s neertellen. Het diploma van edelman komt neer op zo'n 3 000 euro. Hierna moet de titel ook geregistreerd worden, wat nog eens 750 euro kost. Maar begin niet te panikeren: je mag de titel die je toegekend krijgt ook altijd beleefd afwijzen.

En nu?

Eenmaal verheven tot het adeldom gebeurt er niet veel. Je beschikt over een eervolle en prestigieuze titel waardoor je misschien iets steviger in je schoenen staat, maar het leven dat je voor je adellijke titel had, gaat gewoon door. Kortom, je bent niet veel met een adellijke titel. Het is slechts een streling voor je ego.