Wat denken de Brusselse jongeren over Donald Trump?

Maxime Simon
Published on Wednesday 160316
Ruim driekwart van de Brusselse studenten vindt de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump een racist. Dat blijkt een rondvraag bij een 30-tal studenten tussen de 18 en 22 jaar.

Donald Trump wordt steeds vaker gezien als dé kandidaat binnen de republikeinse partij. Dagelijks komt de mediagebruiker in aanraking met nieuws over deze kanshebber voor het Witte Huis. Tijdens de laatste twee weken verscheen in liefst 9 van de 12 DeMorgen-kranten een artikel over Trump. In Europa zijn journalisten, politici of gewone burgers negatief over Trumps ideeën. Wat is de mening van Brusselse studenten?

Zijn de jonge Brusselaars wel geïnteresseerd in de Amerikaanse verkiezingen? Een op de drie studenten volgt de presidentsverkiezingen op de voet. De meerderheid (56%) volgt de situatie een beetje terwijl de resterende minderheid (10%) de situatie in de VS niet volgt. Wanneer we vragen om een mening over Trump te geven, komen twee woorden vaak terug: geld en angst.

Racist boven populist of fascist

Hoe Donald Trump zoveel stemmen behaalt, blijft voor West-Europa een raadsel. Toch plakken studenten er een reden op: het succes van de Islamitische Staat. Een student verklaart het zo: ‘IS slaagt erin zoveel aanslagen te plegen en zoveel angst op te wekken in de wereld dat de meeste mensen er een afkeer van krijgen en dit uiten ten aanzien van andere moslims’. Een tweede student beweert dat ‘alle extreemrechtse meningen momenteel succes hebben’ met voorbeelden in Frankrijk (FN) en Duitsland (AfD).

Wat als je de Brusselse jeugd vraagt om de miljardair te bestempelen? Meer dan drie op de vier jongeren verkiest de term racist boven populist, fascist of leugenaar. In de mogelijke antwoorden duidt geen enkele student het woord realist aan.

Dankzij veel geld

Het is geen geheim dat de Amerikaanse ondernemer goed bij kas zit. Met 4,5 miljard dollar volgens Forbes en met meer dan 10 miljard volgens hem. Hij is de enige die zijn presidentiële campagne volledig zelf financiert en dat speelt zwaar mee. ‘Hij heeft het geld en hoeft zich van niemand iets aan te trekken’ verklaart een student. ‘Bovendien zijn de andere kandidaten ook niet zo fantastisch’ beweert een andere student.

Over een mogelijke vergelijking met Hitler verschillen de meningen. Hoewel sommigen zich dat kunnen voorstellen, vindt de meerderheid van de studenten dat de twee mannen niet vergelijkbaar zijn. Jongeren die beiden vergelijkbaar vinden, zien gelijkenissen zoals racisme, populisme en extreme uitspraken. De anderen vinden de vergelijking onterecht en wat kort door de bocht. 
Eén ding is zeker, jongeren zijn van mening dat Trump geen goede zaak zou zijn als president van Amerika.