Voetballer Sven Kums op tornooi voor gehandicapten in Dilbeek

Mathias Kindermans
Published on Sunday 160228
Veel publiek voor de wedstrijd.
De vereniging FriS (Friends & Scream United) organiseerde in Dilbeek een voetbaltornooi voor mensen met een mentale, fysieke of sociale beperking. Het was al de 12de editie van het tornooi. AA Gent-speler en Gouden Schoen Sven Kums verraste de sporters met een bezoekje.

Dit tornooi voor mensen met een beperking is het grootste indoor voetbaltornooi van Vlaanderen.  Ploegen van over het hele land kwamen naar Dilbeek. Onder andere Racing Mechelen, Waasland-Beveren en Eendracht Aalst waren er. Campus Parnas stelt haar deuren open en tal van studenten helpen een handje mee. Geen geschreeuw op de arbiters en geen harde duels, sportiviteit staat voorop.

‘Onze vereniging is puur recreatief, alles is gebaseerd op het beleven van plezier’, aldus de organisator van het tornooi Christophe Kindermans. ‘De vereniging bestaat volledig uit vrijwilligers. Met de opbrengst van het tornooi gaan we later op kamp met deze mensen of investeren we in sportmateriaal’. 

Veel voldoening

Het voetbaltornooi is hét evenement van het jaar voor deze vereniging. Met 25 vrijwilligers hebben ze dit in goede banen geleid. Werken met mensen met een mentale beperking is voor hen geen probleem. ‘Het is belangrijk om open te zijn met hen, al is dat niet altijd makkelijk. Behandel deze mensen zoals eender wie en bekijk ze niet anders. Je krijgt er veel liefde van terug en daar haal ik mijn voldoening uit’, zegt Kindermans.

Gouden Schoen op bezoek

De organisatie had een verrassing in petto voor de voetballers, niemand minder dan de Gouden Schoen, Sven Kums. Hij komt zelf uit Dilbeek en is er onlaSven Kums geeft de aftrap met spelers van Waasland-Beveren.ngs nog tot ereburger uitgeroepen. 'Voor evenementen als deze maak ik graag tijd vrij. Het is een plezier om deze mensen een glimlach te bezorgen', zegt Kums.

Kums trapte ook een balletje waardoor de voetballers met hun geluk geen blijf konden. Het was een extra motivatie voor de spelers die zichtbaar beter hun best deden. Het moest één groot feest zijn en dat is het ook geworden.