Vlaamse band Mortier krijgt staande ovatie in Brussels café Le Coq

Hamza El Abdel-Laoui
Published on Tuesday 190528
De Vlaamse band Mortier bracht eind maart haar debuutalbum ‘Mortier’ uit en speelde dankzij Stoemp! in het bekende Brussels café Le Coq. De band lokte een groot publiek ondanks het terrasjesweer.

Stoemp! is in 2009 ontstaan vanuit een nood aan caféconcerten in Brussel. Dergelijke concerten werden al lang georganiseerd in heel Vlaanderen, maar nog niet in Brussel. Poppunt, het aanspreekpunt voor artiesten in Vlaanderen, startte het project Stoemp! om concerten te organiseren in Brussel.

Stoemp! is in tien jaar niet groter geworden en organiseert veel minder concerten dan vroeger. Stoemp! werkt nu meer met kleinere Brusselse bands en focust meer op de kwaliteit van de evenementen. “Vroeger organiseerden we alleen concerten in de vijfhoek van Brussel, nu zijn we ook aanwezig in Jette, Vorst en het Warandepark”, zegt Arth Philippeth. Hij is vertegenwoordiger van Poppunt en Stroemp! en probeert de jongste jaren ook het doelpubliek te vergoten. “Er zijn in Brussel zeer veel pendelaars vanuit heel Vlaanderen in Brussel en deze mensen willen we ook benaderen”, zegt hij.


Poppunt gaat op zoek naar typische Vlaamse cafés in Brussel om concerten te organiseren. Zo kwamen ze tien jaar geleden in contact met café Le Coq. Fred, een van de bazen, was van bij het begin zeer enthousiast over de ideologie van Stoemp!. “Wat Stoemp! beter doet dan andere organisaties en bands, is dat ze alle materiaal meebrengen en dat wij als cafébazen niets extras moeten organiseren. Zo’n concert lokt volk en dat is goed voor onze zaak."

Mortier vond het café zeer bruisend en het concert geslaagd. “Het kostte veel moeite om de plaat uit te brengen", zegt frontman Thomas Mortier. "Ik zat namelijk in een zeer moeilijke periode in mijn leven. Dankzij mijn producer die in mij geloofde, is de plaat tot leven gekomen.” Het is waarschijnlijk ook niet de laatste plaat van de band. “De plaat is een goede start, de volgende platen zullen er veel sneller komen”, zegt Thomas Mortier.