Vlaams minister van jeugd Sven Gatz wil “meer kleur in Vlaamse jeugdbewegingen”

Henry Verbanck
Published on Thursday 170316
Minister Sven Gatz spreekt de groepsleiding toe
Minister Sven Gatz wil meer migranten en zelfs vluchtelingen in de Vlaamse jeugdbewegingen zien. Dat zei hij in zijn openingsspeech op het derde groepsleidingscongres van jeugdbeweging KSA.

Het Vlaams Parlement is opneuw het decor van het tweejaarlijkse groepsleidingscongres van KSA.  Terwijl de jeugdleiders wachten op de toespraak van minister Sven Gatz, krijgen ze een koele en welgekomen versnapering.

De nationale coördinator van KSA aan het woordSven Gatz begint zijn speech met de onthulling dat hij zelf ook nog groepsleider is geweest, weliswaar niet bij KSA. Uiteraard zorgt dit voor commotie bij de aanwezigen. De 49-jarige minister benadrukt dat hij jeugdbewegingen altijd al heel belangrijk heeft gevonden, en dat ze bijzonder veel kunnen betekenen voor de hedendaagse jeugd. De groepsleiding, maar ook de andere leiders die hier niet zijn, krijgen een “dikke merci” van minister Gatz.

Oeverloos papierwerk

De steun van de minister blijft niet enkel bij woorden, onder zijn bewind als Vlaams minister van jeugd moet het voor jeugdbewegingen allemaal wat makkelijker worden. Hij hekelt onder andere het oeverloze papierwerk waar de verenigingen nu mee kampen. Een van zijn verwezenlijkingen is de afschaffing van de toeristentaks voor jeugdbewegingen die op kamp gaan.

Na een retorische stilte maakt minister Gatz een opmerking die weinigen zagen aankomen. “Wanneer ik hier rondkijk, zie ik zeer veel geëngageerde jongeren, waar ik oprecht tevreden over ben. Tot mijn spijt moet ik ook vaststellen dat er weinig kleur is onder jullie, en dat jeugdbewegingen er nog steeds te weinig in slagen om ook migranten en zelfs vluchtelingen aan te spreken.”

De aanwezigen kijken haastig in het rond en moeten vaststellen dat de minister het bij het rechte eind heeft. Sven Gatz krijgt nu de volle aandacht van zijn publiek. “Laten we er samen voor zorgen dat die geweldige jeugdbewegingen écht iedereen kunnen aanspreken!” De uitspraak, die meteen ook het einde van zijn speech betekent, wordt met luid applaus onthaald.