Vintage mode verovert hartje Brussel

Chloé Festraets
Published on Sunday 180506
Iedere eerste zondag van de maand is een hoogdag voor vintage fanaten. Voor de Brussels Vintage Market transformeert de Sint-Gorikshallen in een marktplein vol kleren, drank, muziek, sfeer en zo veel meer.

De Brussels Vintage Market is verdeeld over drie verdiepingen en er zijn telkens van zo’n veertig standjes met vintagekleding, schoenen, tassen, decoratie, accessoires en vinylplaten. De Market biedt ook plaats aan een twintigtal jonge ontwerpers van kleren en sieraden. Het evenement biedt meer dan alleen shoppen aan. Zo wordt er al eens vaak gebruncht met familie of vrienden. Het occasionele glaasje hoort er volgens de vaste aanwezigen ook bij. Een retro-dj met de beste platen zorgt voor bijkomende sfeer.

De uiteenlopende koopwaar zorgt voor elk wat lekkers en trekt mensen van over heel de wereld aan. Zeker op een zonnige dag als afgelopen zondag. De Spanjaard Carlos V. is samen met zijn vrouw en schoonmoeder op vakantie in België. Tijdens hun wandeling door de stad zagen ze een sfeervol marktpleintje en zijn er meteen naartoe getrokken. “Dit doet mij een beetje denken aan Spanje. De mensen zijn gezellig samen, genieten van deze mooie dag en kijken wat rond voor interessante gadgets” zegt Carlos. 

‘Les créations d’Eliane’ zijn al drie jaar standhouder tijdens de markt. Verschillende Brusselse meisjes met  Afrikaanse roots proberen via deze weg een stukje uit hun cultuur te brengen in alledaagse kleren. Ze maken de aangeboden kleren volledig zelf. Hiervoor kopen ze allerlei stofjes in Afrika. Eliane maakt samen met drie  vriendinnen Afrikaans geïnspireerde juwelen, haarbanden en zelfs kussens of T-shirts. “We doen het samen, met een passie voor de cultuur en passie voor mode”, zegt Eliane.

Nog een standhouder met een passie is Veerle De Wolf. Een paar jaar geleden besloot ze een cursus te volgen om sieraden te leren maken. Al snel leerde ze de knepen van het vak en begon ze zelf juwelen te ontwerpen.  Ze staat nu al enkele jaren op verschillende markten met haar eigen sieraden die ook in enkele winkels te koop zijn. Veerle De Wolf heeft haar eigen merknaam ‘LoboGato’. Vol passie maakt ze tijdloze en betaalbare handgemaakte sieraden.

De organisatoren van Brussels Vintage Market zetten ook andere evenementen op poten. Een voorbeeld hiervan is ‘De Brussels Dressing Room Deluxe Edition’. Hier komen meer dan dertig exposanten samen met de chicste kleren, schoenen en accessoires. Meer informatie vindt u op hun website.