Verdeeldheid over graffiti in Brussel: straatkunst of vandalisme

Régis Van Der Veken
Published on Thursday 170316
Het centrum van Brussel kampt met een graffiti-probleem. In en rond de Koningswijk is het moeilijk om een muur te vinden die nog niet beklad is. Eerder veroorzaakten grote muurschilderingen al ophef elders in de stad. Maar waar precies trekken we de lijn tussen kunst en vandalisme?

Een wandeling rond het Brusselse Centraal Station laat er geen twijfel over bestaan: verschillende monumenten zitten onder de graffiti. Van politieke boodschappen tot artistieke tekeningen; op sommige muren is er geen leeg plekje meer te vinden. Bezorgde burger Olivier De Maeght klaagde het fenomeen aan bij het stadsbestuur. Maar doet de stad dan helemaal niets?

Toch wel. Als de politie je betrapt, krijg je meteen een boete tot 350 euro. Bovendien is er voor de Brusselaars een gratis schoonmaakdienst voor graffiti. Maar de stad mag pas muren schoonmaken als ze toestemming heeft van de eigenaar van het gebouw. Daar wringt het schoentje bij de monumenten in de Koningswijk. De eigenaar is de Federale Overheid en zonder haar toestemming staat het stadsbestuur machteloos.

Buurtbewoners in discussie

Onze hoofdstad blijft een moeilijke relatie hebben met graffiti. Vorig jaar zorgden reusachtige straattekeningen voor veel ophef. Op hoge muren stonden onder andere een penis, een anus en een gewelddadige onthoofding. Er waren discussies tussen buurtbewoners die de afbeeldingen aanstootgevend vonden en zij die er een vorm van straatkunst in zagen. Begin dit jaar verscheen er weer een mysterieuze tekening, ditmaal van een opengereten karkas.

De stad Brussel en het gewest doen nochtans inspanningen om graffiti als kunstvorm op te waarderen. Zo wijdt de site van toerisme Brussel een hele pagina aan street art en de oorsprong ervan. Er is te zien waar in Brussel je mooie staaltjes straatkunst kan bewonderen. Ook musea gooien hun deuren open voor tentoonstellingen over graffiti. Net zoals vzw's graffiti-wandelingen door het centrum organiseren.