Veertien jaar oud en bewust kiezen voor opleiding tot imam

Youssra Bouydiri
Published on Tuesday 160517
Aziz (15) nam op zijn 14de de beslissing om een opleiding tot imam te volgen. Het was een bewuste keuze met een bewust doel: kennis over de islam opdoen. En hij heeft er heel wat voor over. Hij ziet zijn ouders meestal maar twee dagen om de drie weken omdat ze in Nederland wonen.

Aziz is een schuilnaam. Hij wil enkel met mij praten als ik hem beloof dat ik hem op geen enkele manier bekend maak. Als ik hem vraag waarom, dan reageert hij met: ‘Ik heb het liever zo. De imams gaan anders toch alleen maar moeilijk doen. Onze moskee staat open voor iedereen, maar we ontvangen vooral Turkse moslims. Tegenover buitenstaanders, zijn de imams veel minder open. Vooral omdat ze het imago van de moskee willen beschermen.’

Wat Aziz vertelt blijkt realiteit. Wanneer ik een van de imams tegenkom, reageert hij afwijzend. Als ik met hem wil praten, moet ik een afspraak maken. Ook al heeft hij op dat moment niets te doen. Maar het is natuurlijk ook mijn fout, aangezien ik net voor het gebed iets wil vragen.

Aziz vertelt mij dat zijn ouders volledig achter hem staan. Zijn vrienden waren eerst wat terughoudend en vonden het maar een rare beslissing om opeens voor een imamopleiding te kiezen. Ze bewonderen hem wel voor zijn keuze, want ze weten dat hij een bijzonder toegewijd persoon is. Wel vinden ze het programma hard, omdat hij amper thuis slaapt en zijn vrienden bijna nooit ziet.

Brussel boven Antwerpen

Aziz volgt de imamopleiding in Sint-Joost-Ten-Node, Brussel. Dat is een bewuste keuze. Eerst ging hij naar Antwerpen voor zijn lessen, maar toen hij te horen kreeg dat er in Brussel een moskee met internaat opende, dacht hij geen twee keer na. Het was praktisch gemakkelijker en het had het extra voordeel dat hij hier ook Frans zou krijgen, een taal die hij altijd al heeft willen leren.

Tot nu toe heeft Aziz geen spijt van zijn keuze. Hij vindt Brussel buitengewoon gezellig, ook al is de sfeer totaal anders in Antwerpen. Wat hem wel opvalt, is de sfeer in de moskee zelf. Die hangt sterk af van het humeur van de imams.

Bewuste keuze

Aziz vertelt mij dat hij lang heeft nagedacht voor hij de beslissing nam, maar de toewijding en de verdieping in de islam spraken hem aan. ‘Ik wou de imamopleiding volgen om de echte kennis over de islam mee te krijgen. Op school krijg je vaak een algemene religieuze opleiding en dat is voor mij niet voldoende. Ik wilde meer en daarom heb ik ook deze stap gezet.’

Een andere reden waarom Aziz voor deze opleiding koos, heeft te maken met het feit dat de islam de laatste tijd een enorm imagoprobleem kent. Hijzelf is een gematigde moslim. Af en toe hoor ik hem zelfs vloeken. Hij vindt het bijzonder spijtig dat zoveel mensen slecht denken over de religie. Door de opleiding te volgen hoopt hij die mensen op andere gedachten te brengen.

Aziz benadrukt wel dat hij deze opleiding niet per se wil gebruiken om imam te worden: ‘Mijn einddoel is niet echt om imam te worden. Ik ben naar hier gekomen om de kennis te verkrijgen en die te gebruiken als leraar Engels in verschillende landen.’

Wat is dat eigenlijk een imamopleiding?

De leerlingen zijn bijzonder jong. De jongsten zijn amper 12 jaar, de oudsten zijn net geen 20. Ze kunnen zelf kiezen of ze op internaat willen of niet. In totaal kost de opleiding ongeveer 130 euro per maand. Voor deze prijs krijgen ze een bed, drie maaltijden per dag, water, elektriciteit, enz.

De leerlingen krijgen elke dag ongeveer anderhalf uur les over de Koran. Tijdens deze les lezen ze gezamenlijk de Surah’s, hoofdstukken in de Koran. Deze hoofdstukken proberen ze te memoriseren. In de weekends hebben de leerlingen soms uitspraak- en schrijflessen. Tussendoor krijgen ze ook algemene kennis mee. Hoe een moslim leeft, hoe bepaalde handelingen moeten gebeuren. Vaak vertelt hun leraar gewoon verhalen. Die verhalen blijven natuurlijk het best bij.