Van student in Brussel tot journalist in Brussel

Sven Watthy
Published on Wednesday 130529
Nog geen twee jaar geleden studeerde Nico Cardone af aan de Erasmushogeschool. In augustus vorig jaar ging hij aan de slag als reporter bij TV Brussel, eerder had hij al andere jobs in de media.

‘Verwondering zal altijd een belangrijke drijfveer blijven’, beweert Nico, ‘Zolang af en toe de vraag “Wauw, echt waar?” spontaan in me opborrelt blijf ik mijn job graag doen.’ De weg die Nico Cardone afgelegd heeft kent verschillende tussenstops. Hieronder leest u wat hij onderweg heeft opgestoken.

Laat ons beginnen bij het begin; welke mediatitels heb je al op je palmares staan?

Zodra ik afgestudeerd was kwam ik met wat meeval op de redactie van Vlaanderen Vandaag terecht, toen dat programma opgedoekt werd (eind 2011) verhuisde ik naar deredactie.be en daarna naar TV Brussel.

Daarvoor had ik ook al wat ervaring opgedaan. Tijdens de twee stageperiodes ging ik eerst aan de slag bij Man Bijt Hond (Woestijnvis), daarna bij Knack (Roularta). Tussenin werkte ik acht weken iedere woensdagochtend bij Ochtendpost op Radio 2 (VRT). Voor ik afgestudeerd was had ik dus al meegedraaid op redacties van zowel geschreven pers, als die van radio en TV.

Dan wist je waarschijnlijk al wat jou het meeste aantrok?

Bij Knack leerde ik dat gedrukte media niet mijn ding zijn. Er is veel minder contact tussen collega’s bij een stuk dat van start tot finish individueel geschreven kan worden. De redacties van TV en radio vind ik aangenamer omdat interactie tussen verschillende schakels onontbeerlijk is om tot een eindproduct te komen. Daarbij komt nog dat mijn (tijdelijk) contract bij deredactie.be weinig werkzekerheid bood. Toen ik in de zomer van 2012 een aanbod kreeg om bij TV Brussel vast aan de slag te gaan, heb ik dus niet getwijfeld.

Dan ben je van plan te blijven waar je nu zit?Op dit moment ben ik zeer gelukkig bij TV Brussel. Ik ben dus niet op zoek naar nieuw werk. Maar ik ben ook niet blind voor nieuwe uitdagingen. Als er op een dag een interessant aanbod zou komen van een andere zender, zal ik het overwegen. Maar die nieuwe uitdagingen kunnen ook binnen TV Brussel liggen. Er zijn nog wel enkele functies die ik eens wil uitproberen. Alle opties liggen dus open, maar voorlopig ben ik zeer tevreden met waar ik ben.

Je kan bijvoorbeeld aan een avontuur bij de radio beginnen.

Dat kan, radio heb ik ook altijd al interessant gevonden dus waarom niet? Met wat geluk kan het nog alle kanten op.

In hoeverre speelde geluk voor jou een rol tot nu toe?

Je eerste job te pakken krijgen in de mediawereld, daar komt wel wat geluk bij kijken. Bij deredactie.be was men helemaal niet geïnteresseerd toen ik er kwam solliciteren als groentje, na mijn periode bij VT4 werd ik wel aangenomen. Bij Vlaanderen Vandaag was er toevallig een plaats vrijgekomen op de dag dat ik een mailtje stuurde. Ik mocht de volgende dag op gesprek en kon er in augustus beginnen, amper één maand nadat ik mijn diploma op zak had.

Scoops binnenhalen vereist ook altijd een portie geluk, ik zag al eens een primeur aan mijn neus voorbij gaan nadat ik te vriendelijk was geweest tegen enkele collega’s van de nationale media (lacht). Journalistiek is een vak dat je voornamelijk al doende leert, niet alles kan door de opleiding aangereikt worden via syllabi, groepswerken of hoorcolleges.

Wat leren we bijvoorbeeld niet op school?

Belangrijk om te weten is dat je tijdens je studies veel meer ademruimte krijgt dan op een redactie. Deze ruimte kan je het best benutten door je eigen grenzen te verleggen en bijgevolg af en toe eens goed op je bek te gaan. Binnen het groepswerk PGO en andere opdrachten, maar vooral bij je afstudeerproject kan je werkelijk alle richtingen uit, het is aan de studenten om te beslissen hoe ze dat willen aanpakken.

Je kan hierbij voorzichtig te werk gaan en niet te veel je nek uitsteken. Een andere strategie bestaat eruit je ambities hoog te houden en af en toe op obstakels te stuiten waar je niet klaar voor bent. De eerste aanpak levert vaak meer punten op, maar ik ben er van overtuigd dat wie meer risico’s neemt, ook meer bijleert.

Nico Cardone maakt twee reportages per dag voor de nieuwsuitzendingen van TV Brussel: “Brussel midi” (12u30) en “Brussel vandaag” (18u, afgespeeld in een lus doorheen de nacht).