Twintig jaar Abattoir Fermé in unieke expo

Emma Browaeys
Published on Tuesday 190514
Ingang van de expo
De Mechelse theatergroep Abattoir Fermé bestaat twintig jaar. Het verjaardagsfeest duurt zes weken en is een een expo met attributen, foto’s en decors van het gezelschap doorheen de jaren.

Abattoir Fermé stelt het zelf niet voor als een tentoonstelling: Wel als een voorstelling, maar dan geen stuk. 'Het is een expo! Want 'expo' vinden we een mooi woord,” klinkt het. De expo is voor de echte Abattoirliefhebbers, je kan dingen ontdekken die je herkent uit de toneelstukken en vorige expo’s. Al zullen ook mensen die het gezelschap niet kennen zich best amuseren. Tenminste als je niet vies bent van situaties uit je meest gevreesde nachtmerries. Je wandelt direct binnen in de absurditeit waarmee Abattoir Fermé al twintig jaar op de planken pronkt. Af en toe is er zelfs interactie met de acteurs, die dwalen in de ruimte.

Verwoed verzamelaar

Het is opmerkelijk dat je wordt meegetrokken in de privécollectie van Stef Lernous, artistiek leider van Abattoir Fermé; maar ook in de collecties van de acteurs, actrices en artistieke medewerkers.  Vooral Lernous is een verwoed verzamelaar van allerlei bizarre spullen, B-films en rariteiten uit groezelige winkeltjes. Wat te denken van een opgezette aap? Voor hem werken die spullen bijzonder inspirerend. Zo’n verzameling werd nog niet eerder vertoond.

Het is de tweede keer dat Abattoir Fermé een expo organiseert. Het gezelschap vergelijkt de twee niet graag. “‘Divine Decadance’, onze vorige expo, had een totaal ander concept,” zegt Stef Lernous. “Dat was in het  kasteel van Gaasbeek, een ruimte die op zichzelf al een decor is. Nu moesten we van nul beginnen. Een ruimte met industrieel licht en witte muren is niet zo inspirerend. We hebben nog tot het laatste moment zitten bouwen en boren. Minder gemakkelijk dus.”

Vijf ruimtes en kijkgaten

De expo bestaat uit vijf groezelige ruimtes die heel bevreemdend, soms akelig en vaak absurd over komen. Al ontdek je onder alle smerigheid veel mooie, haast betoverende beelden. Helemaal Abattoir Fermé dus. Liefhebbers herkennen onmiddellijk de voorliefde van het gezelschap voor outsiders en andere figuren aan de zelfkant van de samenleving. “Vergeet de kijkgaten niet!”, roepen de acteurs af en toe. De kijkgaten brengen je in een andere nachtmerrieachtige  wereld met  miniatuurdecors, projecties, verwilderde ruimtes. Iets wat je als bezoeker zeker niet mag missen.