Tour de Geuze lokt vooral buitenlanders

Jelle D'Hont
Published on Tuesday 190528
Tijdens de tweejaarlijkse Tour de Geuze konden liefhebbers van lambiekbieren op bezoek bij verschillende brouwerijen. Er waren proeverijen en tal van andere activiteiten.

De Tour de Geuze is een tweejaarlijks evenement in het Pajottenland en de Zennevallei. Het werd nu voor de twaalfde keer georganiseerd door enkele brouwerijen. Sinds het ontstaan in 1997 wordt het evenement elke editie populairder. Daarom werd in 2017 besloten om de Tour de Geuze te verlengen van één dag naar twee dagen. Dat bleek een goede beslissing, want ook dit jaar werd weer een record verbroken met meer dan tienduizend bezoekers. Opvallend is dat meer dan de helft van de bezoekers uit het buitenland kwam. "Ik ben speciaal naar België gekomen voor de Tour de Geuze omdat ik zo'n groot fan ben van jullie lambiekbieren. In mijn land zijn ze helaas heel moeilijk te krijgen", zegt een Amerikaans toerist. Om de toeristen vlot van de ene locatie naar de andere te brengen, werden bussen ingelegd.

Uiteraard konden de bezoekers bier proeven, maar er was nog meer te beleven. Zo organiseerde Brouwerij Lindemans de 'Blend Your Own Geuze Experience', waarbij je je eigen geuze kon brouwen met behulp van een expert. Bij Geuzestekerij Hanssens was er een tentoonstelling met werk van de lokale schilder Patricia Horvath. Brouwerij Boon organiseerde voor de eerste keer de 'Geuzejogging', waarbij 125 deelnemers een route van vijf kilometer liepen door het heuvelachtige landschap langs de brouwerij en een aantal bekende cafés en gebouwen in de streek.

Voor wie er niet genoeg van kon krijgen, werd zaterdagavond nog Pajot Ale Land georganiseerd, een klein festival van microbrouwerijen uit Pajottenland. Ideaal voor bezoekers die ook nog wat andere bieren wilden proeven dan geuze.

Volgens Frank Boon uit Lembeek is het succes van Tour de Geuze te danken aan de samenwerking tussen de brouwerijen. "Zij hebben er alles aan gedaan om elkaars producten naar een hoger niveau te tillen", zegt hij.  Voor de liefhebbers van de geuzes is het helaas weer even wachten tot de volgende Tour de Geuze, die wordt in 2021 georganiseerd.