Televisie gebruikt nu eenmaal leugens om publiekswil

Lore Renson
Published on Monday 140331
Enkele deelnemers van het reality-programma ‘The sky is the limit’ voelen zich bedrogen, onder meer voetballer Steven Defour. De reeks op Vier geeft het leven van enkele superrijke Belgen weer.

Volgens voetballer Steven Defour en ontwerper Edouard Vermeulen van het modehuis Natan hadden de programmamakers gezegd dat de reeks zou gaan over mensen die succesvol waren in het buitenland. Hardwerkende mensen die na de crisis aan hun toekomst timmeren. Terwijl we op televisie mensen te zien krijgen die te koop lopen met hun rijkdom in tijden van crisis.

Iedereen weet toch tot wat programmamakers in staat zijn om goede televisie te leveren. Ze manipuleren beelden, geven een andere context aan een verhaal om de kijker te blijven entertainen. In hoeverre lijkt het beeld dat je te zien krijgt nog op de werkelijkheid? In een aflevering was te zien dat Defour samen met zijn vriendin in een restaurant zit, allebei zwijgend en spelend met hun smartphone. Volgens Defour werd niet alles getoond, ze spraken wel met elkaar, maar dat laten ze niet zien op tv. Na het eten waren ze even met hun smartphone bezig, dàt moment werd getoond.

Opnieuw in de pers

Een programma over rijke mensen, op de entertainmentzender VIER, je kan toch weten dat ze aan alles wat je zegt of doet een draai gaan geven. Of doen ze het bewust om zichzelf meer in de kijker te zetten?  Bij Edouard Vermeulen heb ik in elk geval dat gevoel.  Is hij echt zo naïef of deed hij het voor de reclame die hij gratis kreeg? Door zijn protest komt hij een tweede keer in de pers. Slimme zet meneer Natan.

It's Only Rock 'n' Roll

Waarom hebben vooral deze twee personen problemen met de context van het programma en niet Jan Kriekels met zijn vaginazwembad of Harry Schurmans die zijn gras belangrijker vindt dan zijn vriendin? Gebrek aan humor en plezier? Ze nemen zichzef niet zo serieus, genieten van het leven en hun geld. Dit wil de kijker zien.