Studenten schuiven aan tafel met Europese denktanks

Soukaina Benamar
Published on Friday 190510
Alia Papageorgiou (links) en Lieven Taillie (rechts)
In het kunstencentrum BOZAR in Brussel kregen jongeren op de Dag van Europa de kans om te speeddaten met vertegenwoordigers van denktanks. Organisatoren Lieven Taillie en Alia Papageorgiou van de Vereniging van Europese Journalisten willen dat de jongeren in gesprek gaan.

Denktanks adviseren Europese instanties en delen hun expertise in bepaalde deeldomeinen. Ze spelen namelijk al sinds de jaren '50 een grote rol in de opbouw en vormgeving van de Europese Unie. Veel van die denktanks vinden hun thuisbasis in Brussel, waar het politieke leven bruist. Toch verschijnen ze niet vaak in de media en het publieke debat.

Voor het speeddaten schoven de jongeren voor een kort gesprek aan tafel met een aantal denktanks zoals ECDPM (European centre for Development Policy Management), dat de focus legt op de Europese samenwerking met Afrikaanse landen. Tijdens de gesprekken ging het vooral over actuele thema’s zoals klimaatkwesties en duurzame ontwikkelingen.

“We zitten nu wel allemaal de Britten uit te lachen met de Brexit, dus ergens zijn we allemaal een beetje Europeaan” 

Anaëlle Moncarey

Een van de studenten is Anaëlle Moncarey. Ze vertelt dat jongeren vaak wel hun stem willen laten horen, maar dat dit niet altijd even gemakkelijk is. “Jongeren zitten niet in ngo’s, denktanks of de politiek, omdat er vaak een gebrek aan kennis is.” Ze vindt het daarom belangrijk om met denktanks in contact te komen en van hen bij te leren. Zelf vindt ze de Europese Unie een fantastische uitvinding en een voorbeeld van een mooie samenwerking.

“Stop met het uitbouwen van eigen netwerken en breng die netwerken nu eens eindelijk samen”  

Grace Ratliff

Even verderop zit Grace Ratliff, een Amerikaanse studente die haar stage doet bij de denktank ENCATC (European network on cultural management and policy). Ze vindt het belangrijk dat jongeren mee aan de beleidstafels zitten en een rol spelen in conversaties. Als Amerikaanse vindt ze de Europese Unie wel een complex gegeven. Grace snapt niet waarom er zo veel belang wordt gehecht aan de Europese identiteit, terwijl iedereen dat op een andere manier invult. In plaats daarvan zou men zich, volgens haar, beter focussen op het realiseren van gemeenschappelijke doelen. Verder vindt ze dat de denktanks meer in beeld moeten komen, omdat ze meestal het brein achter het beleid zijn.

Medeorganisator Lieven Taillie hoopt in de toekomst het concept waarbij studenten met denktanks in gesprek gaan te kunnen uitbreiden. “Dit was eerder een test, maar de toekomst ziet er veelbelovend uit”, zegt hij.