Studenten en docenten voeren actie voor meer geld voor hogescholen

Timmy Kestemont en Margot Vanlaet
Published on Friday 160429
Met de protestactie ‘Want wij zijn het waard’, eisten zo'n 2.000 hogeschoolstudenten en docenten een betere financiering voor het hoger onderwijs. De overheid trekt nu 2.000 euro minder uit per hogeschoolstudent dan 7 jaar geleden.

Zo'n 2000 studenten en docenten van onder meer de Erasmushogeschool Brussel, Thomas More, Odissee en de Arteveldehogeschool protesteerden tegen de voortdurende besparingen in het hoger onderwijs. Elk jaar komen er studenten bij, maar het aantal docenten stijgt niet mee. De overheid trekt per student 5.000 euro uit terwijl dat zeven jaar geleden nog 7.000 was.

De Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) organiseerde de protestactie, Want wij zijn het waard, op het Martelaarsplein om het probleem aan te kaarten. Ze stonden voor de deur van de Vlaamse Regering, zo hoopt de organisatie dat het probleem doordringt bij de Vlaamse ministers. Met deze actie wil de VLHORA een financiële herstructurering van de hogescholen. Per student eisen ze opnieuw 7.000 euro.

Minister van Onderwijs, Hilde Crevits was aanwezigHilde Crevits erkent probleem

Vlaams minister van Onderwijs Crevits zegt dat het probleem tot haar doordringt. Ze krijgt van de VLHORA een cheque met bijna 16.000 handtekeningen van mensen die de actie steunen. Naast deze cheque krijgt minister Crevits nog een grote buis. Die  staat symbool voor het falend beleid van de Vlaamse Regering.

‘Na een buis herpakken de meeste studenten zich’, zegt Crevits. Net daarom zal de minister van Onderwijs de komende weken en maanden haar best doen om in de Vlaamse Regering ‘spreekbuis’ te zijn van de studenten en docenten.

Een kwart meer studenten

Directeur van de campus Management, Media en Maatschappij (MMM), Luc De Boever, vertelt dat op dit moment van het jaar de begroting wordt opgemaakt. ‘Dan besef je ten volle dat je als directeur over te weinig middelen beschikt om je als hogeschool van een universiteit te kunnen onderscheiden.’ Op drie jaar tijd verloor de Erasmushogeschool 1.700 euro per student. ‘Als hogeschool moet je daarom terugschroeven waar je sterk in bent en dat is verdomd spijtig.’

‘Op drie jaar tijd is het aantal studenten met 25 % gestegen in het departement MMM, maar het personeel blijft gelijk’, zegt De Boever. Personeelsleden lopen het risico op een burn-out; de kwaliteit van de opleidingen staat onder druk. De Boever zoekt naar oplossingen om met minder middelen toch rond te komen. Zo probeert hij studenten op efficiëntere manieren samen te zetten in grotere klasgroepen en minder te investeren.

Journalistiek is duur

‘Journalistiek is, in verhouding met andere opleidingen die je kan volgen op MMM, duur’, zegt het departementshoofd. Er is voor deze opleiding heel wat software nodig om de studenten in de wereld van journalisten wegwijs te maken. Om binnen het budget te blijven, moeten er soms keuzes gemaakt worden. Als de Vlaamse Regering het bedrag per student optrekt tot 7.000, zou de Boever graag investeren in extra camera’s en een betere televisiestudio voor de richting Journalistiek.