SBTRKT lost verwachtingen maar half in AB

Jesse Van Pée
Published on Wednesday 111012
De hippe Londense producer SBTRKT speelde zijn langverwachte eerste concert op Belgische bodem. Onze man in de Ancienne Belgique was niet helemaal overtuigd.

Normaal gezien had de Londense producer Aaron Jerome, oftewel SBTRKT (spreek uit: Subtrakt) al op Pukkelpop moeten spelen, maar het werd dus de Ancienne Belgique (AB). Het debuutalbum van SBTRKT is een subtiele blend van zowat alle genres uit de Britse dance, met als grootste troeven een aalgladde productie en een sterk gevoel voor pop. Het baande zich een weg naar de mainstream. Dat er grote vraag naar tickets was voor het optreden van de Londense producer in Brussel, is geen wonder. Het concert verhuisde van de kleine AB Club naar de grote zaal. Desondanks werd het geen hoogvlieger. Daarvoor bespeurden we te veel wisselvalligheden.

Live wordt Jerome bijgestaan door maatje en labelgenoot Sampha, die zijn zwarte stem al verleende aan de helft van SBTRKT’s debuut. Het duo begon zijn set aan een gezapig tempo met ‘Heatwave’, een intro die veel te lang werd uitgesponnen met allerlei improvisaties. Ook tweede nummer ‘Hold on’ bracht het AB-publiek niet de beats om compleet los te gaan.

Even feest

Met ‘Living like I do’ gaven de Londenaars voor het eerst deze avond reden tot feest. Sampha voorzag de aanstekelijke housebeat van de juiste dosis soul. Even leek de zanger de show te gaan stelen, maar bij de songs die iets meer van zijn stem eisten, moesten we jammer genoeg vaststellen dat zijn bereik wat beperkt is. Niet zelden zat hij er volledig naast of moest hij naar adem happen, iets dat hij zelfs met volle overgave niet kon goedmaken. De beste momenten van de set waren dan ook die waar Sampha zijn uithalen wat doseerde of waar andere gastzangers, die niet aanwezig waren maar wel op een bandje meeliepen, de zang overnamen. Neem bijvoorbeeld de single ‘Wildfire’, waarin Yukimi Nagano van Little Dragon zich sensueel en betoverend rond de mokerende dubstepbeat wikkelt. Ongetwijfeld het hoogtepunt van de avond.

Te weinig subtiliteit

Nogal een geluk dat SBTRKT in de grote zaal speelde, want de loeiharde bassen die de gemaskerde producer uit zijn laptopje toverde, vroegen stevigere fundamenten dan die van de Club. Heerlijk hoe het haar op onze armen bij momenten tot in de wortel meetrilde. Jammer genoeg ging daardoor heel wat subtiliteit verloren. Enkele andere geluiden verzopen in de gonzende baslijnen. We spreken hier over details, maar laat net het oog voor detail datgene zijn wat de muziek van SBTRKT normaal typeert.

Het moge duidelijk zijn: ons avondje SBTRKT was niet volledig geslaagd, maar na het vlammende afsluitende vierluik ‘Pharaos’ – ‘Never never’ – ‘Wildfire’ – ‘Right thing to do’ waren we toch blij dat we naar de AB waren afgezakt, en niet naar een of ander café waar we hadden gejankt om het verlies van de Rode Duivels.

Setlist:

Heatwave
Hold On
Living Like I Do
Something Goes Right
Ready Set Loop
Trials Of The Past
Pharaohs
Never Never
Wildfire
Right Thing To Do