Roxane Dupont van Erasmushogeschool Brussel wint Belgodyssee 2016

Guy Delforge
Published on Wednesday 161214
Roxane Dupont (22) uit Hoegaarden heeft met haar reportage over robotchirurgie de Belgodysseeprijs gewonnen. Met die prijs beloont het Prins Filipfonds journalistiek werk van studenten uit Vlaanderen en Wallonië.

Roxane Dupont studeert aan de Erasmushogeschool Brussel, ze kreeg de prijs woensdagochtend in het koninklijk paleis van Brussel. Met Roxane Dupont, Aline Brugmans, Delphine Peeters, Lore Kimps en Lieselotte Van Hemelrijck stond er veel girl power van de Erasmushogeschool Brussel aan de start van Belgodyssee. Allemaal werkten ze samen met een anderstalige student een week lang aan hun project: een artikel voor Metro of l'Avenir en een radioreportage voor Rtbf of VRT.

Woensdagochtend 14 februari werden alle laureaten door Koning Filip ontvangen in de spiegelzaal van het koninklijk paleis in Brussel. Baron Luc Van Steenkiste, de voorbije acht jaar voorzitter van het Prins Filipfonds, schetste nog eens het belang van Belgodyssee: "Om de ander te begrijpen, solidair te kunnen zijn, moet je die ander ook kennen. Belgodyssee is voor deze jonge mensen dan ook een mooi avontuur waarbij ze mensen van over de taalgrens leren kennen."

Roxane Dupont kreeg Jody Bau mee als partner tijdens haar Belgodyssee en ook zij viel in de prijzen. Het thema van deze Belgodyssee was 'Nieuwe vormen van leren’. Roxane Dupont en Jody Bau hadden vooral aandacht voor 'Levenslang leren'. "Dat  is grotendeels mogelijk dankzij het digitale tijdperk waarin we leven", schreef Roxane Dupont in Metro, een van de partners van de wedstrijd. "Mijn Waalse partner en ik besloten daarom ons te verdiepen in de evoluerende technologie in het onderwijs. Jody wou graag wat meer te weten komen over Wazzou, software om kinderen al spelend iets aan te leren. Ik dacht aan Virtual Reality, omdat mij dat toch wel altijd heeft geboeid. Helaas heeft VR volgens mij bij ons, in tegenstelling tot bij onze noorderburen, een serieuze schop onder de kont nodig. Het onderwerp VR belandde dan ook snel bijna volledig in mijn figuurlijke papiermand! Door mijn research naar VR kwam ik toevallig uit op een artikel over technologie in de geneeskunde. Toen wist ik het meteen: ik maak een reportage over robotchirurgie."

De geur van dat varken, die vergeet ik nooit meer

Met die radioreportage voor de VRT won Roxane de wedstrijd. Haar partner Jody Bau won de Franstalige prijs voor de geschreven media. Eén ervaring van dit reportagewerk zal Roxane Dupont steeds bijblijven: "Ik mocht heel uitzonderlijk mee naar een operatiekamer met robots waar studenten worden opgeleid. Daar werd een varken geopereerd. De geur van dat varken, die vergeet ik nooit meer."

De prijs die Roxane Dupont kreeg is niet te versmaden: zes maanden betaalde stage bij de nieuwsdienst van de VRT. "Ik ben zeker dat ik van die stage nog veel zal opsteken", zegt de terecht trotse winnaar van de Erasmushogeschool Brussel.

Hier kunt u de radioreportage van Roxane herbeluisteren

Hier kunt u de reportage van Roxane in Metro nog eens lezen

Hier kunt u het item uit het VRT-middagjournaal van woensdag 14 december bekijken