Rode Leeuwen pakken Leuven Bears in

Louka Testaert
Published on Tuesday 180522
De Rode Leeuwen Sint-Genesius-Rode en de Leuven Bears spelen de basketbalmatch van het jaar. De leeftijdscategorie is U19, meisjes jonger dan negentien jaar. Zoals steeds wordt gespeeld op neutraal’ terrein, deze keer is dat Opwijk.

Als ik naar een pronostiek vraag, is er vooral veel vertrouwen in de club uit Sint-Genesius-Rode. De wedstrijd is onmiddellijk in hun voordeel. Ze maken gebruik van hun sterk teamspel en hun kleinere snellere speelsters. Na de eerste quarter, tien minuten in de wedstrijd,  staat Sint-Genesius-Rode met 26 tegen 4 punten voor op Leuven. ‘De Rode Leeuwen hebben een sterk team. Ze hebben kleine vinnige spelers en hun tactiek is opperbest’, zegt een toeschouwer.

In de tweede quarter valt op dat Leuven veel fouten maakt. Er wordt veel gewisseld bij Leuven en ook Sint-Genesius-Rode maakt gebruik van ‘time-outs’. Toch maakt Leuven enkele doelpunten die hun op 15 punten opleveren. Na de tweede quarter is de stand 40 voor Sint-Genesius-Rode en 15 voor de Leuvense ploeg.

Met de start van de derde quarter krijgt Leuven weer wat zelfvertrouwen.  De ploeg maakt geen fouten en speelt terug om te winnen. De meisjes uit Leuven kunnen dan ook enkele knappe doelpunten scoren en profiteren van enkele vrije worpen als gevolg van fouten door de Rode Leeuwen. Het fluitsignaal wordt gegeven wat het einde van de derde quarter betekent. De wedstrijd is nu een dik halfuur bezig en de tussenstand is 50 punten voor Sint-Genesius-Rode en 21 voor Leuven.

De laatste tien minuten gaan in bij de vierde quarter. Het lijkt nu alsof de teams aan elkaar gewaagd zijn. Leuven zet het begin van de vierde quarter naar zijn hand en gaat door met doelpunten scoren. Enkele aanvallen later is het weer Sint-Genesius-Rode dat begint te domineren. De wedstrijd eindigt met 65 punten voor Sint-Genesius-Rode en 28 voor Leuven.

De wedstrijd wordt zoals gewoonlijk geeïndigd met de twee clubs die elkaar de hand schudden uit respect. Een troostbeker voor Leuven en de overwinning op het Vlaams kampioenschap Basketbal U19 bij de vrouwen voor Sint-Genesius-Rode. Een reactie van een speelster van Sint-Genesius-Rode: ‘We zijn enorm blij met deze overwinning. We hebben hard getraind en dat werd ons beloond. We hadden een geweldige start maar een zwakker middenspel waar Leuven gebruik van maakte om enkele punten te scoren.’