Reverze: grootste indoorfestival van hardere genre was weer succes

Tim Vernaillen
Published on Tuesday 160301
Reverze zal niet meteen bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch is het voor hardstyle-liefhebbers een niet te missen evenement. Het is het grootste indoorevent van de hardere dancegenres in België en was ook dit jaar een succes met alweer een uitverkochte editie.

Hardstyle, jumpstyle en hardcore zijn minder bekende muziekgenres bij ons, maar stijgen toch ieder jaar in populariteit. Vooral in het noorden van het land (Antwerpen en West-Vlaanderen) en Nederland kent het genre groot succes. Het is ontstaan eind jaren negentig vanuit het bekendere dancegenre. Naarmate de jaren vorderde, veranderde ook deze muziek. Er werden zwaardere bassen en vernieuwende melodieën toegevoegd. In nog geen twintig jaar tijd is er al een hele evolutie merkbaar, zodat men nu al spreekt van early hardstyle wat refereert naar de beginperiode.

Reverze is het evenement bij uitstek in België als het over dit soort muziek gaat en wordt ieder jaar opnieuw georganiseerd door het Belgische evenementenbureau Bass Events. Telkens in het Sportpaleis en de Lotto Arena tegelijkertijd.  De eerste editie was in 2006. ‘Infected’ was het thema toen. De eerste anthem, het themalied, werd gemaakt door DJ Coone. Het jaar nadien mocht hij meteen terug het themalied produceren.

DJ Coone is de enige artiest die er zo vaak mocht optreden, want ook dit jaar was het alweer aan hem. Hij was er van in het begin al bij en miste maar één editie. Voor hem is het dan ook een thuismatch. Hij komt uit Antwerpen en was samen met Mark with a k de enige Belgische dj op Reverze. Ze zijn beiden dan ook erg geliefd bij het Belgische publiek. De andere dj’s komen grotendeels uit Nederland of West- Europa. Enkel Code Black was een buitenbeentje, want hij kwam vanuit het verre Australië voor het evenement naar België.

Maskers af als je binnenkomt

We vertoeven al langer op terreurniveau drie en ook op Reverze werd er niets aan het toeval overgelaten. Er was meer security aanwezig voor strengere controles, en er waren ook militairen en politieagenten. Daarom liet de organisatie eerst geen maskers toe tijdens het evenement. Een regel die ze een dag voor aanvang toch geschrapt hebben. Maskers worden graag gedragen door zogeheten gabbers en je ziet ze dan ook in allerlei versies. Er kwamen veel negatieve reacties op de regel en dus werd de regel versoepeld. Een masker mocht als je het niet droeg als je binnenkwam en de security kon ten alle tijde vragen om het af te zetten.

Tijdens het evenement kan je een grote diversiteit waarnemen. Je komt niet enkel Belgen of Nederlanders tegen. Je vindt er ook veel Fransen terug. Dit maakt het internationaal en dat kan je makkelijk zien aan de hoeveelheid vlaggen die met fierheid gedragen worden. Toch ben je soms verbaasd als je een Portugese of Noorse vlag ziet. Speciaal voor dit evenement zo'n reis naar België maken, dan moet je het echt wel de moeite vinden. Hier en daar kon je ook Duits horen spreken of Engelse accenten horen uit Groot- Brittannië.

‘Reverze is zoveel meer dan de muziek alleen, het is een hele belevenis waarin je wordt opgezogen.’

Lasershow

'Reverze is zoveel meer dan de muziek alleen, het is een hele belevenis waarin je wordt opgezogen.' Aan het woord een enthousiaste hardstyle-liefhebber die onder de indruk was van de visuele effecten. Het thema was ‘deception’, misleiding. Dit hebben de organisatoren proberen te bereiken door het publiek mee te nemen in een lasershow. Wat goed gelukt is.

Er was ook een interactief scherm in het Sportpaleis waarop 3D-animaties werden afgespeeld. Dit gaf een meerwaarde aan de Dj-sets.
Een fan: ‘Ik ben naar hier gekomen voor het spektakel en Gunz For Hire, omdat ik ze in 2012 net gemist had. Ze hebben me niet teleurgesteld, want ik vond ze GEWELDIG. Het is mijn zevende keer Reverze en ik kom graag terug. Ieder jaar ben ik opnieuw verrast door de uitwerking van het concept en de intro’s. Ik kom uit liefde voor de muziek en het evenement is een vaste waarde voor mij. Ik kijk er elk jaar naar uit om terug te komen.’

Hoogtepunt op het einde

Hij was niet de enige enthousiasteling. Tijdens het evenement heb ik meerdere mensen een paar vragen gesteld. De antwoorden kwamen grotendeels overeen. Iedereen wordt graag verrast door de speciale visuele effecten die ze bij andere indoor events niet zo ervaren als op Reverze. Voor het hoogtepunt van de avond moest je wachten tot op het einde. Van kwart over zes tot zeven uur draaide Angerfist en hij sloot het evenement af. Hij wordt gezien als de hardcore god en in het genre kent elke fan hem.

Het Sportpaleis bleef dan ook vol zitten tot het einde. ‘Het is zeker iets wat elke hardstyle-liefhebber eens moet meemaken’, vertelt een fan mij nog. ‘Dit was mijn eerste keer Reverze, maar de avond was zo geslaagd dat ik volgend jaar terug kom.’ Voor mezelf was het de derde editie en ook ik vond het een geslaagde editie. Ben je zelf geïnteresseerd geraakt, houd dan de laatste zaterdag van februari 2017 vrij.