Regenbuien verstoren bruisende Havenfeesten in Leuven

Wout Hermans
Published on Monday 190506
MS Liberation
De Vlaamse Vereniging voor Watersport (VVW) organiseerde naar jaarlijkse traditie de Leuvense Havenfeesten. Jong en oud kwamen massaal genieten van de activiteiten op en langs het water. De enige domper waren de buien waardoor enkele festiviteiten letterlijk in het water vielen.

De dag begint onder een stralende zon. Om 10 uur al stromen de eerste bezoekers toe, popelend om het rijkgevulde programma te ontdekken. Al snel vinden ze de weg naar de gratis boottochten en ook voor die andere klassieke publiekstrekker, de initiatielessen kajakken, staat er in een mum van tijd een lange rij. De Leuvense kajakclub Sportivitas en de schippers hebben  al snel door dat dit een lange, maar plezierige dag zal worden.

Terwijl de waterratten een wedstrijdje kajak-polo spelen, kunnen de mensen aan wal onder meer genieten van een streepje muziek. Verschillende bands waaronder Stroef en Juzzbox laten het Vaartkomplein swingen en meebrullen op Vlaamse klassiekers. Wie de Marie-Louise liever aan zich voorbij laat gaan, kan verschillende opmerlijke boten ontdekken. Zo ligt in de haven de MS Liberation voor anker: een patrouilleschip dat dateert uit de jaren 50, maar nu functioneert als opleidingsship voor het Koninklijke Marine Kadettenkorps van Leuven. Bootliefhebbers kunnen  hun hart ophalen aan het historisch gerenoveerde binnnenschip MS Stella.

Donkere bui

Rond 15 uur pakken meer en meer wolken samen boven de Vaartkom. De standhouders op de rommelmarkt voelen de bui al hangen en proberen in allerijl hun antiek, oude boeken, platen en speelgoed met zeilen te bedekken. Tevergeefs, want de hemelsluizen gaan onverbiddelijk open. Iedereen troept samen onder de tentjes of zoekt de droogte op in een van de kunstgallerijen die speciaal geopend zijn voor de Havenfeesten.

"Ondanks die vervelende buien kunnen we toch spreken van een geslaagde editie", zegt Patrick De Boeck van VVW. "We zijn er samen met de Stad Leuven opnieuw in geslaagd om een leuke en laagdrempelige familiedag te organiseren. De talrijk bezoekers konden kennismaken met het leven aan de vaart en hopelijk is bij sommigen de interesse voor wateractiviteiten aangewakkerd."