Publiek verrast door kip die gedachten van zwangere vrouw leest

Hanne Volckaert
Published on Saturday 180505
Hypnotiseren, gedachtelezen en een kip doen rekenen: dat is de succesformule van goochelaar Jo De Rijck. Gewoonlijk treedt hij op voor enkele honderden mensen, maar voor een interactieve try-out als deze neemt hij genoegen met een dertigtal aanwezigen in Jeugdhuis De Ressort in Geraardsbergen.

Voor een eenvoudig decor, bestaande uit een rood stoffen doek en een koffer vol rekwisieten, gaat Jo De Rijck van start. Enkele mensen uit het publiek herkennen hem al snel als ‘de man met de kip’ uit Belgium’s Got Talent, maar hij maakte ook al indruk buiten de landsgrenzen. Zo verscheen hij al enkele keren op de Nederlandse en Duitse televisie, maar zelf benoemt hij zijn deelname aan Penn & Teller Fool Us als het hoogtepunt van zijn carrière. “Dat is een Amerikaanse tv-show waar je twee goochelaars moet doen geloven in je eigen goocheltruc en dat is me gelukt. Een zalig gevoel!” 

De Geraardsbergenaars doen geloven in zijn goocheltrucs blijkt minder gemakkelijk. Wanneer De Rijck een zestal mensen onder hypnose probeert te brengen, verloopt niet alles even vlot. Sommigen stellen zich er niet voor open, maar anderen laten zich volledig gaan. Een van die mensen is Yentl. “Het is moeilijk te beschrijven hoe ik me op het moment zelf voelde. Het leek alsof ik in een comateuze toestand verkeerde.” Anderen ervaarden dat gevoel niet. Zo probeerde De Rijck ook een jongen te hypnotiseren die achteraf aangaf dat hij deed alsof om de hypnose wat te forceren. 

De Rijck spartelt zich door de onzuiverheden in de show met de nodige zelfspot, maar tijdens de pauze laat hij blijken dat hij er niet zo goed mee om kan wanneer er trucs mislukken. “Ik kreeg niet iedereen onder volledige hypnose en dat is natuurlijk een rotgevoel. Mijn bedoeling is om mensen gelukkig te maken en aan het lachen te brengen, maar als sommige acts mislukken, heb je helaas het publiek niet helemaal mee.” De goochelaar heeft al meer dan 25 jaar ervaring, volgens hem is dit een van zijn slechtste shows. 

Na de pauze begint Maarten Bosmans aan zijn optreden. Deze charmante Limburger is goochelaar en mentalist. Ook hij probeert het publiek in te pakken en lijkt hier redelijk in te slagen. Na enkele verbazingwekkende goocheltrucs van Bosmans is het opnieuw de beurt aan Jo De Rijck, die zich  herpakt lijkt te hebben. Vol goede moed begint hij aan zijn laatste act en hiervoor haalt hij de befaamde kip Curry boven. Curry wint het publiek voor zich door de gedachten te lezen van een zwangere vrouw uit het publiek en na het slagen van deze act geeft De Rijck een duidelijk uitgelaten indruk.

Na de show zijn er gemengde reacties. De organisatie is alvast tevreden over de samenwerking, maar het was voor de twee goochelaars, Jo De Rijck en Maarten Bosmans, een moeilijke opdracht om het enigszins sceptische publiek te beroeren. Sommigen maken duidelijk dat ze iets anders hadden verwacht en eerder opteren voor simpele stand-up comedy. Anderen geloven dan weer wel in de kracht van de magie.