Publiek bibbert tijdens Ciné Club in open lucht

Thalia Phatisis
Published on Saturday 180519
Een week hele week was l’Institut National Supérieur des Arts du Spectacle (INSAS) in Elsene het festivalcentrum van het Kunstenfestivaldesarts. Ciné Club de l’INSAS organiseerde er twee filmvertoningen in open lucht, rond het thema van ‘The May Events’. UFE (UnFilmEvènement) beet de spits af.

Het publiek wacht geduldig af. De drankjes en dekentjes maken het wachten een heel stuk aangenamer. Het contrast tussen het koude weer van deze avond en de strandstoelen is groot. Om tien voor elf kan de film beginnen. Door verschillende technische problemen wordt de vertoning twee keer onderbroken. “Dankjewel om hier te zijn en de kou te trotseren”, klonk het. “We willen beginnen met onze excuses aan te bieden. We hebben wat technische problemen gehad, wat leidde tot vertraging. Hiervoor onze oprechte excuses.” Daarna volgt een korte inleiding van regisseur César Vayssié.

Vayssié produceert films en acties op het snijvlak van beeldende kunst en dans. Zijn werk formuleert ongebruikelijke ideeën over kunst en politiek. “De film is eigenlijk levende kunst” , zegt César Vayssié. “We hebben drie jaar gewerkt voor we met de opnames begonnen. Het idee was dus om drie jaar samen te werken als een dansgroep bestaande uit heel jonge mensen. Ik wou dat de acteurs en actrices een echte en hechte band creëerden.  UFE is alleen geproduceerd door instituten die gespecialiseerd zijn in levende kunst, theater en dans zoals Le Musée de la Danse, La Société de Montpellier… Het was de bedoeling de tegenstrijdige ervaringen van deze jongeren te bundelen. Lichaamstaal speelde de belangrijkste rol, tekst kwam op de tweede plaats. Daarom nodigde ik enkele choreografen uit waar de jonge acteurs telkens vragen aan konden stellen. Ze stonden er niet alleen voor. Het is een fictieve film over een echte en hechte groep jonge mensen.”

De locatie is fantastisch. Je waant je in een of andere film. Er zou zo een gemaskerd bal uit de achttiende eeuw kunnen plaatsvinden. Dit komt door de verschillende verdiepingen met mooie balustrades en de koepel. Dit soort evenementen trekt allerlei soorten mensen aan, maar de alternatieve types zijn vandaag het sterkst vertegenwoordigd. De kou is wel een spelbreker. Enkele kijkers geven het na een uurtje al op en gaan naar binnen. Daar bestellen ze een drankje en genieten ze van het leuke gezelschap en de mooie locatie. Er is niets wat deze mensen kan tegenhouden om toch een toffe avond te beleven.