Prinses Mathilde huldigt troostdoos in aan de Erasmushogeschool Brussel

Hannelore Theunis
Published on Tuesday 130416
De troostdoos helpt kinderen een plots en traumatisch overlijden te verwerken. Het is het eindwerk van oud-studente Sociaal Werk Kim de Nil. Agenten van slachtofferhulp gaan de doos ook gebruiken.

Hoe kinderen met verlies omgaan, is moeilijk te weten. Hoe je er als volwassene met je kinderen over moet spreken, is vaak nog moeilijker. Daar wil de troostdoos een oplossing voor bieden. De troostdoos is bedoeld voor kinderen van wie er plots een geliefde overlijdt. Dat kan een zusje of broertje zijn dat verongelukt is of een papa of mama die zelfmoord heeft gepleegd. Vaak staan ouders er niet genoeg bij stil hoe kinderen zo'n traumatisch verlies verwerken.

Verdriet verwerken

In de doos zitten verschillende voorwerpen die het gemakkelijker maken voor kinderen om te spreken over hun verdriet. Zo is er een gevoelsmeter met daarop vier verschillende gezichtjes die gevoelens uitdrukken: blij, verdrietig, bang en boos. Kinderen kunnen naast die gezichtjes een wasknijpertje hangen en op die manier uiten hoe ze zich voelen op dat moment. Ook zit er een fotokader in de doos waarin ze een foto kunnen steken van de overleden mama, papa, zus of broer. Samen met een kaars kunnen ze die foto een speciale plaats geven in huis. En later kunnen ze daar ook cadeautjes bijleggen.

Prinses Mathilde

Een mooi initiatief, zo vindt ook prinses Mathilde. Zij kwam vandaag naar onze school en huldigde de troostdoos in. Een meisje dat twee jaar geleden zelf een zusje verloor, mocht de doos aan de prinses geven. Nadien nam ze de tijd om te praten met de ouders die hun dochtertje verloren hadden.
Het is nog altijd een taboe om met kinderen over de dood te praten. Maar toch is deze eerste troost uitermate belangrijk voor de verdere verwerking van een plots overlijden. Dat vindt ook therapeut Lut Celie van 'De Bleekweide' in Gent. Zij spreekt uit ervaring als ze zegt dat trauma's op latere leeftijd kunnen voorkomen worden door goed te praten met de kinderen en hen te ondersteunen bij hun rouwproces.

Ook politie gebruikt troostdoos

Ook Luc de Geyndt, hoofd van de dienst slachtofferbejegening bij de politiezone AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel) weet maar al te goed hoe belangrijk deze eerste rouwverwerking is voor kinderen. Hij ondervond dat een goed en open gesprek bij een plots en traumatisch overlijden sterk aangewezen is. Helaas denken ouders vaak dat ze hun kinderen moeten beschermen door informatie te kleuren of achter te houden. Dankzij de troostdoos is er nu een praktisch hulpmiddel voor ouders om te leren omgaan met het verdriet van hun kinderen.