Politie wil deze zomer alle jongeren weg van Sint-Katelijneplein

Pauwel Hertmans
Published on Wednesday 160427
De politie van Brussel heeft beslist om het Sint-Katelijneplein in te palmen tot jongeren hun gezicht er niet meer laten zien. Ze vindt het een probleem dat jongeren het plein vervuilen en voor overlast zorgen.

Vorige vrijdag rond 14 uur parkeert een combi op het Sint-Katelijneplein. Twee agenten blijven in het voertuig zitten en zijn niet van plan aanstalten te maken om te vertrekken. Ze blijven kijken naar jongeren die op bankjes een sigaretje roken en muziek spelen. Na een tijdje stappen ze uit om te vertellen dat de jongeren de orde verstoren.

Rond 16 uur arriveren meer eenheden. De groep jongeren is iets groter geworden. Ze zijn aan het voetballen in de zon. Om de 30 minuten rijdt een combi het pleintje op, waar al vier eenheden aanwezig zijn. De twee eerste agenten stappen op de jongeren af en nemen de bal. Vanop afstand leek het alsof de agent mee zou gaan spelen. Na een minuut gooit hij de bal terug. Er mag niet meer gevoetbald worden. Overlast.

Mogen niet meer voetballen

De jongeren protesteren en vragen hoe dit overlast kan zijn, en waarom zij iets wat ze daar dagelijks doen opeens niet meer mogen. ‘De lente komt eraan, jullie verstoren de rust op dit plein’, antwoordt de agent. Uitdagend voetballen vier jongens nog even door.

Vier agenten keren terug. De bal wordt opnieuw afgenomen. De jongens vragen bijna wanhopig wat er plots aan de hand is. Er wordt wat geruzied.  Na een kwartier staan er acht agenten bij tien jongeren. Twee combi’s staan op het midden van het plein geparkeerd en palmen zo de plaats in. Een jongen zegt dat het ontzettend intimideert. Het finaal verdict van de politie is dat ze hier elke dag zullen terugkeren tot hier geen enkele jongere meer te zien is.

De politie vertrekt, de groep blijft verbouwereerd en vol onbegrip achter. Verontwaardigd wordt er gespeculeerd over wat een vernedering dit was en dat ze de strijd niet zullen opgeven om Brussel weer vrij te maken van overmacht. ‘Saint Cath zal niet belegerd en ingepalmd worden! De plek van vrede en rust voor iedereen…’ zo noemen zij het. Deze waarde mag niet verwaarloosd worden in een al zo hectische stad, vinden ze.

Terrassen op het plein

Het debat over het Sint-Katelijneplein is al langer bezig dan vrijdag. Zo waren er in het voorjaar van 2015 al grote spanningen omdat horeca-uitbaters aan het plein terrassen mochten zetten, waardoor het openbare plein ingepalmd werd. De plek was enkel nog toegankelijk als je ging zitten en betaalde.

Een eerste Free 54 : Free for all werd georganiseerd in augustus. 54 wordt door jongeren kortweg gebruikt om het Sint-Katelijneplein te benoemen, naar de Franse naam Sainte-Catherine: ‘Saint Cath’ of ‘cinq quat’. Op dit evenement kwamen honderden jongeren samen om de publieke ruimte te gebruiken zoals het altijd al geweest was.

Vrijdag 29 april zal dit evenement opnieuw doorgaan op het Sint-Katelijneplein, nu de terrassen er weer staan. De overlastdiscussie met de politie en de mensen van de Sint-Katelijnekathedraal blijft zorgen voor dagelijkse wrijving met jongeren.