Pinksteren vieren in de protestantse Afrikaanse gemeenschap

Candice Domingo
Published on Tuesday 180522
Een kerkkoor zingt verschillende christelijke liedjes
Op Pinkstermaandag viert een vijftigtal protestantse christenen Pinksteren in de kerk Victoire Centre Chretien in Vorst. De boodschap van de dominee is: “Om het evangelie aan allen te verkondigen.” Dans en muziek maken de kerkdienst levendig en alle generaties zijn vertegenwoordigd.

De kerkdienst begint om 13.30 uur met een gebed over liefde en vrede door Serge Bwalbum, de rechterhand van de apostel. Op het einde van het gebed zingt een zeskoppig kerkkoor het liedje ´il est fidèle´ te zingen. Er volgen nog andere christelijke liedjes, de kerkgangers zingen uitbundig mee met het koor.

 Het koor wordt begeleid door verschillende instrumenten: een basgitaar, keyboard en drumstel. De stemmen en instrumenten galmen door de kerk. Het is een zeer levendige kerkdienst en er wordt gedanst.

De apostel Dieudonné Alanga komt aan het altaar en begint zelf te zingen, begeleid door het koor. ´Heilige Geest kom op ons´, luidt het lied, de sfeer in de zaal verandert. Veel mensen knielen en bidden. Tijdens de stilte vraagt de apostel aan de begeleider van kerk om voor te lezen uit de bijbel. “En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen met andere tongen te spreken, zoals de Geest het hun gaf uit te spreken.” De boodschap van de apostel is om het evangelie aan allen te verkondigen of je nu jong of oud bent, blank of zwart, dik of dun.
Na de preek gaat iedereen bidden en zingen.

Verschillende kerkgangers hadden een groot feestmaal bereid met verschillende Afrikaanse gerechten. Op het menu stonden kip, rijst, oliebollen, ananastaart en nog veel meer. Tijdens het feestmaal klinkt muziek uit de luidsprekers. Eens iedereen gegeten heeft, verandert de kerkdienst in een groot feest.