Opinie - Reclame in België voor huur Amerikaanse baarmoeder

Laura Gérard
Published on Tuesday 150505
Dit weekend vond een opmerkelijke beurs plaats in Brussel. Homoseksuelen die een kinderwens hebben, kunnen een beroep doen op een draagmoeder uit de Verenigde Staten.

‘Men having babies’, dit is de naam waar deze Amerikaanse organisatie naar luistert. Ze maken het voor homokoppels mogelijk om via een draagmoeder uit de Verenigde Staten hun kinderwens te laten uitkomen. In België is het een moeilijke procedure en zijn er een beperkt aantal draagmoeders. Hier lijkt op zich niets mis mee, tegenwoordig hebben hetero- en holebikoppels verschillende mogelijkheden om een kindje te krijgen. Maar als ik de woorden ‘commercieel draagmoederschap’ hoor, denk ik meteen aan baby’s op de rollende band met de bedoeling zoveel mogelijk geld te verdienen. Straks starten ze nog met de promotie: 1+1 gratis. Of niet tevreden? Geld terug. Ze zetten de baarmoeder van de vrouw eigenlijk te huur. Het maakt van draagmoederschap een echte babyhandel.

Een catalogus vol vrouwen

Wie graag een kindje wilt kopen, kan er vanaf 90.000 euro eentje krijgen. Van al dat geld gaat slechts een deel naar de draagmoeder, de rest gaat naar de organisatie die alles regelt. Op de website van hun kantoren kun je profielen en foto’s zien van de kandidaat-draagmoeders. Het lijkt net op een menukaart vol mooie, jonge vrouwen die graag een baby voor iemand anders willen baren. Toen ik dit las had ik maar één woord in mijn hoofd: vreemd. Het is vreemd dat Amerikaanse bedrijven er hier in België reclame voor maken. Het is vreemd dat ze het commercieel draagmoederschap noemen, de benaming heeft een bittere nasmaak.  

Begrijp me niet verkeerd, holebikoppels hebben evengoed het recht om kinderen te krijgen. Maar er zijn andere manieren om hun wens te vervullen. Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) stelt  bijvoorbeeld voor om pleegouder te worden. Er staan honderden kinderen op een wachtlijst om naar een pleeggezin te mogen. Een super alternatief, als je het mij vraagt.