Opinie - Paniek rond de geboorte van olifantje Baby Q

Margo Verhasselt
Published on Monday 150427
Foto Patrick Klok
In de zoo van Planckendael is een baby-olifantje geboren. Het stiertje, waarvan de naam voorlopig ‘Baby Q’ blijft, heeft zware eerste dagen achter de rug.

De zoo van Planckendael kreeg eerder deze maand veel kritiek op de ‘overschotdieren’-zaak: twee bizons en een algazel werden geslacht omdat er nergens plaats was voor hen. Volgens mij kwam deze geboorte en de aandacht hiervoor dus als geroepen. Maar wat leuk nieuws had moeten zijn, lijkt nu jammer genoeg een heel andere wending te krijgen.

Een olifant moet binnen de vijf uur op zijn poten kunnen staan om te kunnen drinken bij de moeder, maar door de onervarenheid van mama May Tagu was dit een moeilijke opdracht. De olifant bleef het kleintje steeds omver duwen. De verzorgers haalden het stiertje weg om het wat rust te gunnen en het zelf kunstmelk te geven.

Vrijdag leek het toch beter te gaan met Baby Q. Hij heeft zijn eerste stapjes gezet en werd samen met mama May Tagu in afzondering gehouden. Het is volgens de verzorgers erg belangrijk dat de dieren hun band onderhouden, en dit leek ook te lukken. De twee hadden immers slurfcontact gehad. Sinds zaterdag verblijven May Tagu en Baby Q in het verblijf van de vrouwtjes, alles verloopt goed, de vrouwtjes reageren positief en mama May Tagu is minder ruw met Baby Q. Vanaf maandag krijgt Baby Q afgekolfde melk van een andere zwangere olifant Phyo Phyo, maar dit is niet genoeg om zeker te overleven.

Nog geen happy end

Volgens de olifantenverzorgers van Planckendael is een happy end jammer genoeg nog steeds niet in zicht. Ze zijn angstig voor wat er de komende dagen kan gebeuren en blijven met spanning en vragen zitten.

Ik blijf geloven in een happy end voor Baby Q en hoop hem binnenkort al huppelend te zien in het olifantenverblijf van Planckendael. Ik blijf samen met de verzorgers en alle dierenliefhebbers mee duimen voor een goede afloop.