Opinie - Geëxecuteerd omdat hij zijn jas was verloren

Alix Cruyt
Published on Monday 150427
Alfons Gielen, Belgisch soldaat tijdens de tweede wereldoorlog, krijgt een gedenkplaat. Hij is gedood door zijn eigen officieren omdat zijn uniform niet in orde was, hij was zijn jas kwijt.

Belgisch soldaat Alfons Gielen werd tijdens de eerste wereldoorlog geëxecuteerd door zijn eigen officieren omdat zijn uniform niet in orde was, hij verloor zijn jas en dat kostte hem zijn leven. ‘Gefusilleerd als voorbeeld’ is nu te lezen op de houten gedenkplaat, die officieel is erkend na een ceremonie in Oostduinkerke.

Jarenlang werd verkondigd dat Alfons ‘heldhaftig is gesneuveld op het veld van eer’, maar historici bewijzen al jaren het tegendeel. Een handgeschreven brief van Alfons naar koning Albert is teruggevonden. Daarin smeekt de soldaat niet gefusilleerd te worden door kogels van zijn eigen land. De brief is nooit aangekomen. Later is gebleken dat Alfons en ook acht andere soldaten zijn geëxecuteerd als voorbeeld.

Nog excuses van regering

Al 17 jaar probeert de achterkleinzoon van Alfons Gielen erkenning te krijgen voor deze gruweldaad. Wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren tijdens de regering Di Rupo is niet gelukt, hoewel historici al bewezen hadden dat de informatie klopte. Nu zou in juni de wetenschappelijke commissie de studie afronden en dan hoopt de familie Gielen de zaak ook te kunnen afsluiten. ‘Nu moeten enkel nog de excuses van de Belgische regering komen’, zegt achterkleinzoon Jos.