Opinie - Chauffeur taxidienst Uber veroordeeld

Casper Mazijn
Published on Tuesday 150505
Flickr gebruiker bfishadow toont de app in Beijing
In Brussel is voor de eerste keer een Uber-chauffeur veroordeeld. Volgens de rechter is de chauffeur schuldig aan inbreuken op het Brusselse taxireglement. Zijn auto is verbeurdverklaard.

De politierechtbank in Brussel veroordeelde een Uber-chauffeur voor inbreuken op het taxi-reglement. Zijn auto is verbeurdverklaard. Bij Uber bestellen de mensen die een taxi nodig hebben, een ritje via de app. De chauffeur die dan komt opdagen is wel goedkoper, maar niet verzekerd. Dit is voor veel mensen een beter alternatief dan een normale taxi.

De officiële taxichauffeurs vinden Uber oneerlijke concurrentie. Het is niet verwonderlijk dat Uber goedkopere diensten kan aanbieden als de chauffeurs minder kosten hebben door het reglement niet te volgen. Maar bij deze veroordeling straft de rechtbank een gebruiker van een systeem, maar blijft dit systeem buiten schot.

De chauffeur was inderdaad in fout, aangezien hij een onwettige dienst verschafte. Maar door één enkele chauffeur aan te pakken, zal de organisatie niet verdwijnen. Het illegaal downloaden van films bestraffen, zal bijvoorbeeld ook de verspreiding van illegale kopieën niet stoppen. Met deze uitspraak probeert de rechtbank waarschijnlijk een signaal te sturen dat deze praktijken niet worden gedoogd. Maar als je het systeem niet tegenhoudt, zullen deze praktijken niet stoppen. Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit, maakte een nieuw wetsontwerp waarbij Uber deels toegestaan wordt. Dit is goedgekeurd, en treedt in 2016 in werking.