Opinie - Baby kopen? Neem een kijkje op de draagmoederbeurs in Brussel.

Nine Soontjens
Published on Monday 150504
Vrouwen uit alle hoeken van Europa verhuren hun baarmoeder aan homokoppels met een kinderwens. De beurs voor commercieel draagmoederschap in Brussel zorgt voor verdeeldheid.

Een twintigtal Amerikaanse privéklinieken en bemiddelingsdiensten die commercieel draagmoederschap mogelijk maken stelden hun stand dit weekend op in Brussel. Hun pijlen zijn specifiek gericht op homokoppels. Geen enkele Belgische organisatie neemt deel en zowel homokoepel Çavaria als het Roze Huis distantiëren zich van het evenement. Het initiatief van de vereniging ‘Men Having Babies’ roept veel vragen op.

Om te beginnen is het kostenplaatje van zo’n draagmoeder niet min: maar liefst 90.000 euro. Dat maakt de optie enkel toegankelijk voor welgestelde homokoppels en geeft blijk van de puur commerciële doeleinden van de beurs. Daarnaast heeft de procedure om een kind als wettig te erkennen in België heel wat meer voeten in de aarde dan in Amerika.

‘We kochten je op een beurs, schatje’

Bovendien wil je toch een kind dat met de beste bedoelingen ter wereld werd gebracht en niet omdat een onbekende vrouw op veel geld zat te wachten? Wat als zo’n kleintje later benieuwd is naar zijn of haar afkomst? ‘We kochten je op een beurs, schatje’ lijkt me niet meteen iets wat een kind dan wil horen. Een kinderwens hebben en niet de mogelijkheid hebben die in vervulling te laten gaan, is zonder twijfel vreselijk. Toch bestaan er volgens mij meer humane manieren om aan een kind te geraken.

Voordeel van dit alles: de controverse rond de beurs opent ogen, is stof voor debat en effent de weg naar een betere regeling voor draagmoederschap. Zo zijn zulke commerciële initiatieven in de toekomst hopelijk niet meer nodig om mensen aan hun gewenste kind te helpen.