Opera Don Giovanni: vrouwenloper krijgt wat hij verdient

Marthe Deleersnyder
Published on Tuesday 131015
Don Giovanni is een operastuk over een vrouwenverslinder. Het werd in 1787 voor het eerst opgevoerd in Praag. Wij zagen het in Brussel. Mozart schreef het stuk naar een Libretto van Lorenzo Da Ponte.

Het verhaal begint met vrouwenverslinder Don Giovanni die per ongeluk de Commendatore vermoordt tijdens een gevecht om zijn dochter, Donna Anna. Ondertussen duikt ook Donna Elvira op. Zij werd aan het altaar in de steek gelaten door de rokkenjager. Verder in het verhaal kan Don Giovanni zijn levensstijl steeds moeilijker voortzetten en hij besluit om van plaats te wisselen met zijn knecht. Hoe dat afloopt, zal ik niet vertellen. Het is de moeite het zelf te ontdekken.

Halfvolle zaal

Dat de zaal maar voor een derde gevuld was, deed de acteerkunsten van de artiesten onvoldoende eer aan. Het stuk zelf duurde echt lang. Ik weet dat het de gewoonte is dat een opera ongeveer 3 uur duurt, inclusief pauze, maar ik kan wel begrijpen dat de zaal dan maar halfvol zit. Als je de volgende dag moet werken, ben je liefst wat vroeger thuis.

Spijtig was wel dat Lisette Bolle als Donna Anna, de dochter van de Commendatore,  in de helft van het eerste bedrijf moest opgeven met stemproblemen. Tijdens het tweede bedrijf probeerde ze de draad nog even op te pikken, maar zonder succes. Bolle bleef wel op het podium staan. Ze speelde haar rol en playbackte terwijl Liesbeth Devos haar tekst zong. Devos zelf speelde ook nog de rol van Zerlina.

Verrekijker

Het enige echte minpunt van de avond was de ondertiteling. De piepkleine letters waren met het gewone oog niet leesbaar. Ik begrijp nu waarom trouwe operabezoekers een verrekijker meenemen.

De muziek, onder leiding van Bart Van Reyn, was dan weer zeer goed. Ook de solisten waren stuk voor stuk een plezier voor het oor. Dit is geen verrassing, want het waren niet de minste acteurs die op het podium stonden. Het merendeel stond al op buitenlandse podiums en heeft al een succesvol repertoire uitgebouwd.

Als 20-jarige naar de opera gaan, was een hele uitdaging, maar Don Giovanni is zeker een bezoekje waard. Zonde van de stemproblemen van Lisette Bolle en de onleesbare ondertiteling, maar toch geef ik het stuk een 7 op 10.

Don Giovanni speelt nog op:
24 oktober in Leuven, stadsschouwburg
7 november in Hasselt, Cultureel Centrum
9 november in Heist-Op-Den-Berg, Zwanenberg-schouwburg

9 oktober 2013