Ontbijt brengt Molenbekenaars dichter bij elkaar

Emilie Légère
Published on Tuesday 170307
Het burgerinitiatief Wijkacademie Molenbeek organiseert wekelijks een ontbijt voor haar buurtbewoners. Na de maaltijd krijgen deelnemers de kans om in een veilige omgeving te praten over de problemen die ze ervaren als mens, maar ook als inwoner van een omstreden gemeente.

Vanaf half tien stromen de buurtbewoners met mondjesmaat binnen in het Molenbeeks Pierrongebouw. Aziza El-Miamouni staat hen met een warme glimlach op te wachten. Samen met Malika Aberkan is ze de drijvende kracht achter Wijkacademie Molenbeek, een initiatief dat kort na de aanslagen in Parijs is opgestart. Ze richten zich vooral op bewoners van de sociale wijken Brunfaut en Delaunoy, maar iedereen is welkom.

'Gezinnen leven vaak geïsoleerd'

'Toen we hoorden dat Molenbeek gelinkt werd aan de aanslagen, waren we in shock', vertelt Aziza El-Miamouni. 'Wat is hier gebeurd? Hoe is het mogelijk dat we niets gemerkt hebben? Die negatieve gedachten en gevoelens hebben ons ertoe aangezet om de Wijkacademie op te richten'.

'Toen we hoorden dat Molenbeek gelinkt werd aan de aanslagen, waren we in shock'

De Molenbeekse streeft ernaar om de burgers dichter bij elkaar te brengen. 'Gezinnen leven vaak geïsoleerd omdat ze gebukt gaan onder heel wat problemen. We proberen met hen in contact te komen en een vertrouwensband op te bouwen. Vervolgens geven we hen meer informatie over sociale organisaties die aan hun specifieke noden kunnen tegemoetkomen'.

Een van de vaste activiteiten van het burgerinitiatief is een ontbijt op dinsdagmorgen. 'De ochtend is een geschikt moment omdat de ouders hun kinderen dan naar school gebracht hebben, en de tijd hebben om langs te komen', weet El-Miamouni. Na het ontbijt worden de tafels bij elkaar geschoven en begint het eigenlijke dialooggesprek. De deelnemers reiken vaak zelf de thema's aan. Respect, onderwijs en werkgelegenheid zijn zaken die meestal terugkeren.

GenezingsprocesOp verzoek van de Wijkacademie werden de deelnemers niet gefotografeerd.

Deze week vragen ze de buurtbewoners om na te denken over een persoonlijk verhaal. Iets dat hen te binnen schiet als ze nadenken over het leven in Molenbeek. Ze schrijven enkele sleutelwoorden op en kiezen een foto uit die hen doet denken aan wat ze willen vertellen. Degene die het woord - de pierre à parler - krijgt, doet zijn verhaal. De meesten hebben het over stigmatisering.

'Na alles wat er gebeurd is, voelt Molenbeek aan als een litteken', besluit El-Miamouni. 'We hebben er zelf niets mee te maken, maar we worden wel vaak als schuldigen aangeduid. Velen blijven enkel nog binnen de grenzen van de gemeente, uit schrik om negatief bekeken te worden. Het is echt een genezingsproces. Dat is waar we nu vooral mee bezig zijn binnen de Wijkacademie.'

 

FILM Wijkacademie DEF14022017