Noorwegen, kerstmis in winterland - Norge, Jul I vinterland

Margot Vanlaet
Published on Monday 171127
Het is aftellen naar kerstmis, binnen een paar dagen is het zover. De Noorse hoofdstad Oslo is ondertussen omgetoverd tot een echt winterparadijs. Kerstversiering en -verlichting fleuren de straten op tijdens deze donkere winterperiode. Ook de vele en unieke kerstmarkten ontbreken niet.

Nog een paar keer slapen en het is kerstavond, maar de Noren zijn al volop in de kerststemming. De periode voor kerstmis is voor hen een tijd om te socializen. Midden november begonnen ze de feestdagen al voor te bereiden en de straten te versieren.  Zo kan je sinds 18 november al een bezoekje brengen aan de grootste kerstmarkt in Oslo, Jul I vinterland.

Jul I vinterland, kerstmis in winterland, ligt middenin het stadscentrum, net achter het Nationaal theater. Op de kerstmarkt zijn er activiteiten voor de hele familie. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld peperkoeken kerstbomen, maar ook houten kistjes omtoveren tot echte kunstwerken. Voor de sportievelingen is er een schaatsbaan en wie het liever een beetje rustiger aandoet, kan gaan luisteren naar kerstverhalen of een ritje maken in het reuzenrad. Daarnaast kan je in de vele kerststalletjes (Noorse) gadgets kopen zoals de typische gebreide truien of kan je er een lekker hapje eten.

Kerstmarkt Youngstorget.Wanneer het weer het niet toelaat, wat wel eens kan gebeuren in het regenachtige Noorwegen, kan je de kerstmarkt aan Youngstorget bezoeken. Negen lavvu tenten, traditionele nomadententen die door Samen in Noord-Europa werden gebruikt, overdekken het plein. Binnenin kan je genieten van enkele lokale variëteiten en kan je kerstinkopen doen.

Net dat tikkeltje meer

Het belangrijkste evenement van het jaar blijft de kerstmarkt in het Noorse volksmuseum, een openluchtmuseum op Bygdøy waar een typisch Noors dorp nagebouwd werd. Tijdens de eerste twee weekends van december worden de huisjes versierd naar de Noorse oude kersttradities.  Met paard en kar kan je door het dorp trekken om de decoratie te bewonderen. Daarnaast kan je er genieten van dansoptredens, theatervoorstellingen en kerstconcerten. In de meer dan honderd kerststalletjes kan je verschillende Scandinavische objecten of lokale gerechten kopen.

De meerwaardezoeker kan de designers kerstmarkt bezoeken nabij Hausmannsgate tijdens het eerste weekend december. De kerstmarkt werd voor het eerst georganiseerd in 1999 door twee enthousiastelingen die een afzetmarkt zochten voor de producten van enkele designers. Via hun kerstmarkt zouden de bezoekers de producten direct kunnen aankopen bij de bron.  Elk jaar lokt de kerstmarkt duizenden bezoekers.

Bij het decoreren van de kerstmarkten in Oslo werd geen moeite gespaard. De versiering steekt, voor mij, met kop en schouders boven die van de kerstmarkt in Brussel uit. Van lavvu tenten tot zingende elanden, niets laat aan de verbeelding over. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de decoratie van de kerstmarkt in het volksmuseum en de designers kerstmarkt, maar tegen die tijd ben ik terug in België.

Strikte regelgeving alcohol

Niet enkel de decoratie, ook de drankvoorzieningen op de Noorse kerstmarkt zijn heel anders dan bij ons. In een groot deel van de kerststallen in Brussel wordt jenever en glühwein geschonken. In Noorwegen is dat helemaal anders. Het is verboden om in het openbaar alcohol te consumeren, maar toch kan je op de Noorse kerstmarkt alcohol krijgen die je wel binnen een afgebakende zone moet opdrinken. Zo kan je op de kerstmarkten in Oslo toch genieten van een heerlijk glaasje Glögg, de Scandinavische glühwein.

Of je nu naar de kerstmarkt van Brussel of Oslo trekt, op beide kerstmarkten vind je lokale specialiteiten, maar ook gerechten van over de hele wereld. Zo kon ik op de kerstmarkt in Oslo zelfs een Belgische wafel met Belgische chocolade krijgen, wat me stiekem toch wel deed snakken naar het thuisfront.