Nieuw prestigieus tennistoernooi in Brussel

Frederik Eraly
Published on Thursday 101125
Sinds dit jaar staat er opnieuw een Belgisch tennistornooi voor vrouwen op de kalender: de Brussels Open. Maar Kim Clijsters en Justine Henin zullen volgens hun managers niet deelnemen.

“Na Roland Garros, de Australian Open, Wimbledon en de US Open heeft België nu ook haar eigen tennistornooi: The Belgium Open.” Met deze uitspraak verwees Geert Hoste in zijn eindejaarsconference van 2006 naar het magistrale benenspel van Kim Clijsters. Na de Diamond Games in Antwerpen (2002-2008) vond de WTA, de Women’s Tennis Association, het opnieuw tijd om een internationaal graveltornooi voor vrouwen te organiseren. Het tornooi loopt van 16 tot 21 mei in de Premirose-club vlakbij het Konining Bouwdewijnstadion. Volgens de WTA is de Brussels Open de ideale voorbereiding om een week later te schitteren op het Franse graveltornooi Roland Garros. Een mooie gedachte, maar ze is niet besteed aan Clijsters en Henin. Beiden verkiezen om alles op de Grand Slams te zetten en België dus links te laten liggen.

“De datum waarop het tornooi georganiseerd wordt is economisch niet aantrekkelijk”, zegt Bob Verbeeck, de manager van Clijsters en ex-organisator van de Diamond Games. “Het is Kim die uiteindelijk beslist welke tornooien ze speelt en welke niet." Ook Justine Henin zou niet aantreden. “Het is ondenkbaar dat Justine een week voor de start van Roland Garros nog een zwaar tornooi speelt”, zegt haar manager Benoît Cuisinier.

De WTA wenst voorlopig niet te reageren op de afwezigheid van België’s beste speelsters ooit. De Franse organisator van de Brussels Open, Jean-François Caujolle, reageerde wel kort. “Het deelnemersveld ligt nog niet vast want zowel Clijsters als Henin hebben nog niet definitief afgezegd.” Welke 32 speelsters midden mei aan het tornooi zullen deelnemen valt dus nog af te wachten.