Nederland gaat uit de bol voor de verjaardag van de koning

Sam Suttels
Published on Sunday 190512
Koningsdag is een dag in het teken van de verjaardag van koning Willem Alexander, de Nederlandse vorst die 52 jaar wordt. Die verjaardag wordt over heel Nederland uitbundig gevierd, soms een weekend lang. Ik neem de proef op de som en ga de sfeer opsnuiven bij onze noorderburen.

Ik beslis om op zaterdag 27 april naar het Kralingse Bos Festival in Rotterdam te gaan. Ik beland op een indrukwekkend festivalterrein met alles erop en eraan: zes verschillende stages en meer dan veertig verschillende artiesten die hun opwachting maken doorheen de dag, met als ultieme headliner De Jeugd van Tegenwoordig.

Aan drank uiteraard geen gebrek, maar ook verhongeren zal je er niet doen. Taco’s, hamburgers, gefrituurde kip, frieten, pizza, wafels, snoep,… Voor elk wat wils. Verder is er de opvallende trend dat alles cashloos verloopt. Een vaak voorkomend fenomeen in Nederland dat bij ons nog maar pas zijn intrede doet.

"In Nederland weten ze wel hoe ze een feestje moeten bouwen"

De meest speciale stage is de Bellavista Club Silent Disco, waar iedereen het beste van zichzelf geeft met een koptelefoon op. Ik ontmoet er Arnaud, 23 jaar, en ook uit België afgezakt om Koningsdag te komen vieren. “Het is voorlopig een fantastische ervaring. Het bier is hier dan misschien niet zo goed als bij ons, maar in Nederland weten ze wel hoe ze een feestje moeten bouwen.”

Ik kan de woorden van Arnaud alleen maar beamen. Iedereen verkeert in dezelfde goedgeluimde sfeer en tekent present om eenzelfde reden: losgaan op de verjaardag van de koning. Vooraf had ik geen idee hoe deze ervaring zou meevallen, maar ik ben blij dat ik naar Rotterdam ben gekomen om samen met de Nederlanders te vieren. In België zouden we hetzelfde moeten doen voor de verjaardag van koning Filip!