Lopen voor het goede doel op de grootste aflossingsmarathon ter wereld

Xander Crokaert
Published on Sunday 151018
Zo’n 9000 lopers namen deel aan de twaalfde editie van Acerta Brussels Ekiden. Dit maakt deze wedstrijd de grootste aflossingsmarathon ter wereld. Het evenement schenkt 18.000 euro aan SOS Kinderdorpen. De familie Borlée, Tia Hellebaut en Kim Gevaert liepen ook mee om het goede doel te steunen.

Dankzij de talrijke opkomst en de mooie opbrengst, worden 8000 kinderen van SOS Kinderdorpen geholpen. Christophe Deroose, CEO van Acerta en initiatiefnemer van het evenement, is hier dan ook zeer gelukkig mee. ‘Ik ben blij dat we zo’n mooi bedrag aan het goede doel kunnen​ schenken.’ De Borlées en olympische medaillewinnaressen Tia Hellebaut en Kim Gevaert liepen hun deel van de wedstrijd op eigen tempo mee.

1650 teams van elk zes lopers stonden om 13 uur klaar om de 42,195 km zo snel mogelijk af te leggen. Onder een grijs wolkendek liepen de deelnemers in een lus buiten het Koning Boudewijnstadion. De aflossing gebeurde in het stadion zelf. Bij de eerste doortocht bracht Isaac Kimeli team Den Blompot meteen aan de leiding. Een tweetal uur later haalde hetzelfde beloftevolle team als eerste de eindmeet.

Ideaal loopweer

De meeste lopers kwamen voor het goede doel en ze waren zeer verheugd met het ideale loopweer. ‘Er is veel zuurstof in de lucht, maar de heuveltjes in het parcours maken het toch lastig. Ik ben om 10 uur ‘s ochtends naar hier vertrokken en ik zal niet voor 18 uur thuis zijn. Het is een lange dag, maar ik heb het er zeker voor over’, aldus een deelnemer.

Acerta Brussels Ekiden is ook het grootste sportevenement voor bedrijven in België. Tal van Belgische ondernemingen gebruiken dit evenement als teambuilding. Ze concurreren met andere bedrijven en ook in het stadion werd er intens meegeleefd. Met veel getoeter stuwden ze hun bedrijf naar de overwinning. FORMYFIT won uiteindelijk dit onderonsje.