Litoziekla brengt freaks op de planken in ontwijde kerk

Kayin Luys
Published on Monday 190506
Jeugdtheater Litoziekla uit Oudenaarde speelt acht voorstellingen van Circus Izelma. De 35 jongeren op de planken halen de ‘freaks’ in zichzelf naar boven. Voor de negentienjarige Emma Browaeys is het haar vuurdoop als regisseur.

“Het is een houten pop!” Klinkt het regelmatig verwijtend door de zaal. Izelma is een houten pop die omgetoverd werd tot levend meisje. Toegegeven, het klinkt bekend in de oren en dat bevestigt ook de regisseuse: “Mijn vader is fan van de oude, originele sprookjes. Een van mijn inspiratiebronnen was dan ook het originele verhaal van Pinocchio, dat een stuk duisterder is dan we denken.”

Tijdens de twee uur durende voorstelling wordt het publiek meegenomen naar twee verschillende werelden, die in werkelijke ruimte nog geen vijf meter van elkaar af liggen. Zo sta je het ene moment bij het circus van de freaks en word je niet veel later met een spotlicht meegenomen naar de weemoedige vader van Izelma. Toch zal de vader van Izelma zich moeten neerleggen bij de feiten. “Je vader zal je nooit meer zien”, verzekert de directeur van het circus aan de levende pop.

Jeugdig enthousiasme

Ook al klagen de jonge acteurs tijdens de pauze over een “saai publiek dat niet luidop lacht”, ze blijven het beste in zichzelf naar boven halen. En wat zou een circus zijn zonder de nodige show? Zo wordt het publiek tijdens de avond verrast door de jonge acteurs die springen, dansen, zingen enzovoort. Zonder angst springen ze in kisten of lopen ze over een wankelende tafel.

'We zijn met zoveel, maar het blijft belangrijk dat we iedereen betrekken.'

Alle 35 leden van jeugdtheater Litoziekla worden betrokken bij de toneelvoorstelling, iets wat niet altijd even gemakkelijk is. “We zijn met zoveel, maar het blijft belangrijk dat we iedereen betrekken", zegt Emma Browaeys. “We zijn en blijven een groep. Natuurlijk kan ik niet iedereen een even grote rol geven, maar dat wordt dan weer goedgemaakt tijdens andere toneelvoorstellingen.”

Kerk wordt circus

De ontwijde Sint-Jozefskerk aan het Sint-Jozefsplein in Oudenaarde is voor Circus Izelma vier weken omgebouwd tot een circus. “Ik wist dat de ontwijde kerk momenteel niet gebruikt wordt, dat is de voornaamste reden waardoor ik op het idee kwam", zegt Browaeys. "Ik voelde me ook in zekere mate geïnspireerd door deze locatie. Het blijft toch een griezelig idee om in een ontwijde kerk te spelen, maar misschien versterkt dit ons stuk alleen maar.”