Lieven Scheire en professor Jorgen D’Hondt over het Higgs Boson

Emilie Vrebos
Published on Wednesday 131016
Lieven Scheire en professor Jorgen D'Hondt leggen het Higgs Boson-deeltje uit in verstaanbare taal. De Belg François Englert kreeg onlangs de Nobelprijs voor dat deeltje.

Higgs Boson for Dummies

Bij aankomst aan de Science Bar van het RITS zagen we dat er al een lange rij stond te wachten. Vreemd voor een avond waarop België-Wales op televisie is. Blijkbaar kiezen toch veel mensen voor de wondere wereld van de fysica. Ieder zijn ding natuurlijk, maar ik ben allesbehalve een fysicaliefhebber. Een perfect proefkonijn dus voor deze sessie ‘HIGGS BOSON for Dummies’. 

Nieuwsgierig naar alles en nog wat

De zaal zat propvol en al snel doofden de lichten en luisterde iedereen met open mond naar professor Jorgen D’Hondt. De eerste vraag luidde als volgt: ‘Was het Higgsveld reeds ontplooid voor de Big Bang?’. D'Hondt moest even nadenken, maar na een tijdje zei hij: ‘Als het heel de avond zulke vragen gaan zijn, ga je mij vooral aan den toog vinden’. De sfeer zat er al meteen goed in, en D’Hondt ging verder over hoe alles om ons heen is opgebouwd uit bouwstenen en dat alles draait om nieuwsgierigheid. ‘De Grieken waren dat en de Romeinen ook. Waarom zouden wij het dan niet zijn?’

Is iedereen zat genoeg?

Het gezwijmel over de bouwstenen van het universum, atomen en zwaartekracht gaat verder. Hoe is het Higgsdeeltje ontdekt? De CERN (European Organization for Nuclear Research), de place to be voor elke fysicaliefhebber, heeft een verbeterde deeltjesversneller die bijna even groot is als de ring rond Brussel. Met een deeltjesversneller kan je deeltjes bijna even snel als het licht laten gaan en ze dan laten botsen. Zo proberen wetenschappers telkens nieuwe dingen te ontdekken. Op deze manier hebben ze het Higgsdeeltje zo goed als zeker kunnen bewijzen. Het zit dus alles behalve simpel in elkaar. Het higgsveld strekt zich uit over heel het universum en de andere bouwstenen werken er mee samen. Het Higgsveld kan ook met zichzelf interageren. Dat betekent dat het een wisselwerking aangaat en zo ontstaat het Higgsdeeltje. Dat deeltje zorgt voor massa bij de andere deeltjes.

‘De man naast mij heeft een diploma fysica, ik niet en toch wil iedereen met mij op de foto?’

Lieven Scheire is aan de beurt en komt het podium op met een gesigneerd T-shirt van fysicaheld en Nobelprijswinnaar François Englert. Scheire gaat in de ondervragingsstoel zitten. ‘Veel vragen, het wordt dus een lange nacht’, zegt het gezicht van VIER. De T-shirt van Scheire trok al snel bij enkele mensen de aandacht. ‘Na hoeveel keer wassen de handtekening eraf zou zijn? Ik was hem nooit! Je mag komen ruiken', grapt Scheire. Eerder werd hij overdonderd met vragen en de fotoflitsen sloegen hem rond de oren. ‘De man naast mij heeft een diploma fysica, ik niet en toch wil iedereen met mij op de foto? Niet doen, jongens', zegt Scheire. Hij ging daarna samen met professor D’Hondt door de vragenlijst en legde enkele begrippen uit. ‘Kwark? Bedoel je daarmee het deeltje of het kaasrecept?', grapt Scheire.

Vragen aan de schepper

Na een hele sessie ‘Higgs Boson for Dummies’ kan ik nog steeds niet zeggen dat ik een fysicafan ben. Iedereen verplaatst zich naar de toog en ik zoek Lieven Scheire op en stel hem mijn meest essentiële vraag. Of hij de theorie van het Higgsdeeltje ook in vijf zinnen zou kunnen uitleggen? 'Dat kan ik niet, het spijt me', besluit Scheire. Wat is de tussenstand bij België-Wales?

15 oktober 2013