Lidewij Nuitten van Iedereen Beroemd: Mijn stage heeft mijn toekomst bepaald

Kevin Van den Panhuyzen, Emilie Légère
Published on Thursday 170427
'De truc is assertief zijn en mensen blijven aanspreken, net zoals een stofzuigerverkoper.' Lidewij Nuitten maakt al vier jaar reportages voor Iedereen Beroemd. Ooit was ze zelf nog studente journalistiek aan de Erasmushogeschool, maar deze keer stond ze er zelf voor de klas om les te geven.

In 2010 begon Lidewij Nuitten aan haar studies journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel. Al snel wist Lidewij dat ze iets met documentaire en human interest wilde doen. Na een geslaagde stage bij Iedereen Beroemd, mocht ze er aan de slag en ondertussen werkt ze al vier jaar als reporter voor het VRT-programma.

Volgens Lidewij is Iedereen Beroemd één van de eerste programma's waarvoor reporters een heel takenpakket kregen: researchen, interviewen, scenario's voorbereiden en monteren. 'Dat vind ik net het toffe aan de job, die afwisseling. Het volledige verhaal kunnen brengen zoals jij het wil', zei Lidewij. 'Daarvoor heb ik mijn opleiding goed kunnen gebruiken. Je moet je plan trekken en het allemaal zelf doen. Daarom heb je een streepje voor op sommige andere collega's die nog afstammen uit een ander tijdperk', ging ze verder.

De truc

Dat human interest niet het gemakkelijkste journalistieke genre is, ondervond Lidewij al gauw tijdens haar job. Voor de rubriek ter plekke kreeg ze de opdracht om 'iemand in Erpe-Mere' te gaan filmen, zo lang het maar 'interessant' is. Lidewij legde uit hoe ze te werk ging: 'Je staat in die gemeente. Je moet effectief, heel basic, binnengaan bij bakkers, kapperszaken, cafés. Hoe vaak ik om zeven uur 's morgens bij zatlappen aan de toog heb gestaan.'

Maar een goed verhaal vinden, is helemaal niet zo gemakkelijk. 'Je moet veel geluk hebben om het juiste verhaal te vinden. Wat voor mensen in de gemeente bijzonder is, is voor ons vaak pure crap', vertelde Lidewij. 'De truc is: assertief zijn en mensen blijven aanspreken, net zoals een stofzuigerverkoper. Je moet je schroom overwinnen', gaf ze nog mee als tip.

Eén tip

Voor de studenten journalistiek die het gastcollege van Lidewij Nuitten bijwoonden, had ze nog één duidelijke tip: 'Zet je volop in tijdens je stage. Bij je stage moet je het gevoel hebben: dat zou ik later wel als job willen doen.' Als derdejaarsstudente liep Lidewij zelf drie maanden stage bij Iedereen Beroemd en die heeft voor haar deuren geopend. 'Mijn stage heeft mijn toekomst bepaald', besloot de reporter van Iedereen Beroemd.