Leegstaande klaslokalen krijgen nieuw leven in Oud College Tienen

Ine Vanvuchelen
Published on Saturday 180505
De oude gebouwen van de middelbare school VIA College in Tienen kregen onlangs een heuse opfrisbeurt. Je kan er niet meer naar de les Frans of wiskunde, maar wel pop-upwinkels bezoeken en workshops volgen. In juni komen er eetkraampjes en in de zomer opent er een strandbar.

Ann Hermans zit een handgemaakte ketting af te werken wanneer ik aanklop. In atelier Tantan, ondergrbracht in de voormalige middelbare school, verkoopt ze haar juwelen. De juwelenmaakster is blij dat de gebouwen gebruikt worden voor dit project. “Anders zouden ze leegstaan en vandalisme aantrekken”, zegt ze. “Dit is een ideale locatie voor pop-upwinkels en workshopateliers: op enkele minuten wandelen van het station, vlak aan de Grote Markt en veel parkeerplaatsen aan de overkant.”  Ann verkoopt al jaren haar juwelen op kerstmarkten en kunst- en ambachtenbeurzen. “De voorbije tien jaar heb ik zoveel juwelen gemaakt, dat ik ze niet allemaal verkocht krijg tijdens deze evenementen. Ik hoop er nu meer te kunnen verkopen”, zegt ze.

Handgemaakte juwelen in atelier Tantan

Loranne Boogaerts, het metekind van Ann, heeft op de eerste verdieping een kunstatelier voor kinderen. Samen met haar moeder geeft ze creatieve workshops aan vijf- tot en met twaalfjarigen. Ze willen al spelend kinderen kunst en cultuur bijbrengen. “Daarnet zijn we naar het park geweest en hebben we een verhaal verteld, waarop we dan vervolgens de les bouwen”, licht Lorannes moeder toe. Een van de kinderen toont me enthousiast een uiltje dat ze uit papier geknutseld heeft. Het atelier ARTist is op woensdagnamiddag en zaterdagnamiddag geopend en tijdens de vakanties organiseert het duo kunstkampen.

Ten slotte stap ik binnen bij Basil Noir, een concept store. Deze wordt uitgebaat door Noémie Peeters en Sharina Degeest. Ze hebben allebei een eigen webshop: Basil Boutique en Le Chat Noir. Deze twee hebben ze nu samengebracht in hun pop-up en de naam Basil Noir gegeven. “Wij verkopen kleding, stationery, geurkaarsen enzovoort. We willen alles kunnen aanbieden voor vrouwen tussen 20 en 35 jaar”, zegt Noémie. De pop-upwinkel uitbaten is voor de dames geen fulltime job. Ze combineren het met hun andere jobs door afwisselend in Basil Noir te staan. Of ze na juni volgend jaar een eigen winkel openen, hangt af van hoeveel succes ze zullen hebben.

Positieve bezoekers en uitbaters

Tijdens mijn bezoek kom ik de vriendinnen Steffi en Myrthe tegen. Zij vinden het een leuk concept om in de oude schoolgebouwen ruimte te geven aan kleine en lokale handelaars. “We hadden al veel gelezen en gehoord over dit project en komen daarom vandaag voor de eerste keer een kijkje nemen”, vertellen de vriendinnen.

“We hadden al veel gelezen en gehoord over dit project en komen daarom vandaag voor de eerste keer een kijkje nemen.”

Voorlopig trekt het Oud College Tienen (OCT) nog niet veel mensen aan, maar de uitbaters zijn zeker dat ze na de officiële opening op 15 juni meer mensen zullen ontvangen. Op die dag openen ook horecazaken de deuren: van Marokkaanse keuken en tapas tot koffie, thee en veganistische producten. Daarnaast kan je in het OCT onder andere yogalessen volgen, een escaperoom ontdekken, bier uit brouwerij Hoplinter proeven of er hulp vragen bij het design van je website. In totaal zullen er 23 concepten een plaats krijgen. Dit project blijft tot juni 2019 gevestigd in de voormalige middelbare school. Nadien worden de gebouwen afgebroken en vervangen door appartementen.