Kinderen aan het stuur met Quadro

Emiel Carter
Published on Friday 180518
Acht klassen namen deel aan de finale van de Quadro-speelgoedcompetitie. Hun wagens, gemaakt van Quadro-speelgoed, en hun zelfgemaakte brochures, waren de beste van de 21 inzendingen.

Op een zonovergoten veld in Herent stonden de klassen klaar om elkaar het vuur aan de schenen te leggen in zeven disciplines. Om de beurt mochten ze 25 meter hardlopen, een hindernissenparcours afleggen, met een vlot een waterplas oversteken, ... . "Het is eigenlijk een sportdag, maar Maar dan met Quadro", zegt Lien Stessels, al drie jaar presentatrice van de finale. Het hardlopen doen ze met hun zelfontworpen Quadro-wagen, het hindernissenparcours moet overbrugd worden met Quadro-speelgoed en het vlot is, u raadt het al, gemaakt van Quadro.


Het 'Quadro-scholenproject' wordt al drie jaar georganiseerd door Het Tuinkadeeke. Eerst alleen voor de scholen van in de buurt, maar ondertussen is het evenement al veel verder bekend. Het vijfde leerjaar van de basisschool de Horizon komt van Zonhoven, bij Hasselt, afgezakt onder leiding van meester Thomas Jansen. Hij geniet van de dag: "Wat ze vandaag doen, leert de jongeren heel veel over samenwerken en hun eigen kwaliteiten uitspelen. Er waren hele duidelijke leiders en uitvoerders. Dat zijn vaardigheden die in de les en ook later terug zullen komen."


Leren zonder boeken


De klassen zijn al sinds januari druk in de weer met het project. Thomas heeft op een andere manier kunnen lesgeven: "Ik heb vakken kunnen verwerken in de voorbereiding van onze inzending. Het heeft veel 'papieren' lessen vervangen." De kinderen moesten niet alleen de wagen bouwen, maar die ook eerst ontwerpen op de computer. Daarna was het aan de creatieven om een brochure op te stellen om hun 'product' te verkopen aan de jury.


In die jury zetelt ook  de schepen van Jeugd en Mobiliteit van Herent, Maarten Forceville. Hij is enthousiast over het project en denkt na hoe het nog meer uitgebreid kan worden: "Het wordt elk jaar moeilijker om winnaars te kiezen van de inzendingen. Ze werken er allemaal hard aan." Hij ziet ook een link met zijn bevoegdheid van mobiliteit. "De klassen werden echt gedwongen na ta denken over wagens en ecologie. Er rijdt hier zelfs ergens een 'Zesla' rond!"