Kapitein Vandenhoeck van de Grote Parade: ‘Onze huidige samenleving is een dictatuur’

Timmy Kestemont
Published on Monday 160321
In Brussel zijn duizenden mensen bijeengekomen om mee te stappen met de Grote Parade van ‘Hart Boven Hard’ en ‘Tout Autre Chose’. Samen streven ze naar een betere samenleving. De hele stoet stond in het teken van het ‘wij-gevoel’.

Precieze cijfers zijn er niet, maar er liepen tussen de 14.000 en 20.000 mensen mee met de parade van ‘Hart Boven Hard’ en ‘Tout Autre Chose’. Verschillende organisaties vormden verschillende blokken. Ze verwezenlijken elk een van de vijf krachtlijnen die werden opgesteld door beide organisaties. Luk Vandenhoeck, de kapitein van de Grote Parade, legt de vijf krachtlijnen uit.

Om de krachtlijnen te realiseren, moeten de mensen eerst verenigd zijn. Zo kan je een gezamenlijke visie opbouwen om een andere samenleving te ontwikkelen. Vandenhoeck heeft kritiek op onze huidige democratie. Volgens hem wordt het beleid gevoerd in het belang van de rijken en niet in dat van de gewone man. ‘Onze huidige democratie is geen democratie, dat is een dictatuur’, zegt hij.

Luk Vandenhoeck: 'Onze huidige democratie is geen democratie, dat is een dictatuur'

30-urige werkweek

De maatschappij wordt steeds duurder. We krijgen te horen dat er nu minder werklozen zijn. ‘Er zijn wel meer mensen, vooral jongeren, die van het OCMW moeten leven’, verklaart Luk Vandenhoeck. Mensen die leven in een maatschappij met een slecht beleid lijden hieronder, ook jongeren.

Een van de oplossingen die Vandenhoeck geeft, is een 30-urige werkweek invoeren. Hierbij werken zowel mannen, vrouwen, rijken, armen 30 uur per week. Dit zou het leven aangenamer maken omdat er minder ziektes en burn-outs zullen zijn. Het systeem zou ook goedkoper uitkomen.

Luk VandenhoeckOpwarming aanpakken

Ook het klimaat komt weer ter sprake. De opwarming van de aarde is alarmerend, dus je kan er ook niet genoeg tegen gaan betogen. ‘Als de aarde sterft, is er ook geen werk meer’, zegt Vandenhoeck. Er moet dus wel degelijk iets aan de opwarming van de aarde gebeuren, maar het is moeilijk om het te realiseren.

Investeren in gemeenschapscentra

De bedoeling van de samenleving is dat ze voor jongeren moet zorgen en hen de kans moet geven om samen iets op te bouwen. Om dit waar te maken, moeten we geld investeren in gemeenschapscentra, maar dat is iets wat de overheid weigert. ‘Als de overheid weigert, moet er maar geëist worden’, vindt Luk Vandenhoeck.

Luk Vandenhoeck: ‘Je mag radicaal zijn zolang je maar radicaal bent tegen de uitsluiting en voor een andere samenleving’

Hart Boven Hard wil ook racisme bestrijden. Ze wil dat jongeren zich thuis voelen in de samenleving en zich niet aansluiten bij ‘die idiote fascisten ginder achter’. ‘Je mag radicaal zijn zolang je maar radicaal bent tegen de uitsluiting en voor een andere samenleving’, aldus Vandenhoeck.