Jongeren vinden Pride belangrijk

Sien Van de Wouwer
Published on Sunday 190519
Zaterdag 18 mei trok de Pride Parade door Brussel. Ook dit jaar namen meer dan honderdduizend mensen deel aan de kleurrijke optocht. De parade was de afsluiter van twee weken activiteiten voor holebi’s over heel het land. Dit jaar koos de organisatie voor het thema ‘All for One’.

Het jaarthema All for One staat in het teken van intersectionaliteit en verwijst naar de Stonewall-rellen in New York die vijftig jaar geleden plaatsvonden. Deze manifestatie was het begin van de strijd voor holebirechten en werd geleid door de meest gediscrimineerde mensen in de holebigemeenschap zoals transpersonen, lesbiennes en sekswerkers. Ondertussen zijn de omvang en het uitzicht van de parade wel veranderd: veel groter en meer mensen, waaronder veel jongeren.


Amélie, Romane en EmilieRomane, Amélie en Emilie zijn drie meisjes die op dezelfde school zitten. Bij het begin van het gesprek benadrukken ze al snel dat Pride nog altijd een belangrijk evenement is. Voor hen is de school niet altijd de veiligste omgeving om zichzelf te zijn, waardoor deze dag voor hen dan ook aanvoelt aan als een grote opluchting. "Het is een omgeving waar we ons niet hoeven te schamen voor wie we zijn", zegt Romane. "Je bent hier geen minderheid, maar je maakt deel uit van een groter geheel."

 

Pride in België

Améli vermeldt dat ook in landen zoals België, die goed scoren op vlak van holebirechten, Pride noodzakelijk blijft. Ze beseft dat holebi's het beter hebben dan andere delen van de wereld, maar vindt dat ze nog altijd mogen klagen. Ze vertelt dat discriminatie niet alleen over fysieke situaties gaat, maar zich ook voordoet in een alledaagse context: "Mensen doen nog altijd raar wanneer je vertelt dat je op hetzelfde geslacht valt."

"Het moet plezierig zijn, maar met het besef dat niet iedereen het zo goed heeft als ons"


Ook zij merken dat Pride steeds meer bekend staat als een groot feest en niet langer als een protest. Alle drie vinden ze dat mensen te weinig weten over het verleden van Pride."We moeten proberen om mensen die kennis toch bij te brengen, maar zonder er een doomfeestje van te maken. Het moet plezierig zijn, maar met het besef dat niet iedereen het zo goed heeft als ons", zegt Emilie.

Deze jongeren benadrukken dat Pride nog steeds belangrijk is. De ene ziet het al wat meer als een feestje dan de andere, maar voor hen allemaal is het een dag in het jaar waarop ze zichzelf kunnen zijn, zonder limieten.