Jongeren leren in Porto hoe belangrijk het is om te stemmen

Nikita Goossens
Published on Friday 190503
22 jongeren uit zes EU-landen brengen een week samen door in Porto. Tijdens dit intercultureel project #giveavote leren ze over de Europese Unie en het belang van geïnformeerd te stemmen. Terug in hun thuisland zetten de jongeren mensen ertoe aan om te stemmen bij de komende Europese verkiezingen.

Jongeren van 18 tot 30 jaar uit België, Finland, Kroatië, Slovenië, Duitsland en Tsjechië werden tijdens #giveavote , dat liep van 26 april tot 2 mei, begeleid door de Portugese Inês en de Hongaarse Judit. ‘De bedoeling is om een ruimte te creëren waarin we vrij onze mening kunnen delen met elkaar’, zegt Judit. Door de activiteiten werd de groep al snel heel hecht, dat zegt ook de Finse deelneemster Elsa: ‘We krijgen veel ruimte om simpelweg te praten met elkaar en daaruit leer je het meest. Elkaars land en cultuur leren kennen is voor mij het interessantst aan deze week.'

'We krijgen veel ruimte om simpelweg te praten met elkaar en daaruit leer je het meest'

Een ander doel van dit project van de Europese Unie is het samenbrengen van politiek en jongeren. ‘Vaak worden jongeren niet als een volwaardig publiek gezien bij belangrijke politieke beslissingen, dit willen we veranderen’, zegt Pablo Guillerna, organisator en direct aanspreekpunt voor de jongeren. De jongeren krijgen tijdens een debat de kans om hun vragen te stellen aan zeven Portugese kandidaten voor het Europees Parlement. Toch viel het debat volgens de jongeren tegen. ‘Drie van de zeven politici gingen zelfs vroeger weg, dat getuigt van niet veel respect tegenover ons’, zegt de Duitse Alex.

Toekomst
Met de technieken die de jongeren deze week leren, trekken ze de straat op om mensen en vooral andere jongeren te overtuigen om te gaan stemmen. Voor de Belgische delegatie in Porto is het moeilijk om te begrijpen dat sommige mensen zelfs niet weten dat er bijna verkiezingen plaatsvinden. België is een van de weinige landen waar er stemplicht is, maar alle deelnemers met andere nationaliteiten geven aan dit eigenlijk ook in hun land te willen. ‘Zo zouden veel meer mensen betrokken zijn bij politiek’, zegt de Kroatische Darija.

Na deze week zullen de jongeren in hun eigen land de boodschap om te gaan stemmen verder verspreiden. Voor de Belgische jongeren is die boodschap natuurlijk net iets anders. Zij leggen de focus op iedereen geïnformeerd en bewust naar de stembus te laten trekken. Net voor het afscheid krijgen de jongeren nog de kans om hun strategie en ideeën over hoe ze dit gaan aanpakken met de andere deelnemers te delen. Iedereen die van plan is om te gaan stemmen, kan zich registreren op deze website.