Jongeren brengen met danstheater hun kijk op sociale media

Charlotte Missotten
Published on Friday 190503
In het talenthuis Zinnema in Anderlecht staan zeven Brusselse jongeren op het podium met de voorstelling Projectwww. Het danstheater gaat over identiteit op sociale media. De coördinatoren van het project, Yves Ruth en Sarah Hadadia, werkten samen met de jongeren de voorstelling uit.

Projectwww gaat over de identiteit die we, of meer bepaald de jongeren, aannemen op sociale media en hoe we met sociale media omgaan. De jongeren willen het publiek doen beseffen hoe vaak we met sociale media bezig zijn en wat een impact het heeft op ons leven. Het thema past binnen het jaarthema van Zinnema, 'Our Digital Democracy'.

Voor de coördinatoren Yves Ruth en Sarah Hadadia is het niet de eerste keer dat ze met jongeren werken. Twee jaar geleden was er al een editie van Projectwww, maar dan met andere jongeren en over het thema ‘zoektocht naar identiteit’. “Het is en blijft leuk om met jongeren te werken, ook al is het niet altijd eenvoudig omdat ze nog steeds naar school gaan en dus niet veel tijd hebben voor theater”, zegt Yves Ruth.

Sarah Hadadia en Yves Ruth

Geen auditie

De acht jongeren werden niet gecast voor de voorstelling. Voor de zoektocht naar jongeren gingen Ruth en Hadadia langs bij enkele Brusselse scholen om de jongeren van het vijfde en zesde middelbaar te overtuigen om mee te werken aan het stuk. De jongeren mochten vrij participeren, er ging geen auditie aan vooraf. Het was voor de meesten de eerste keer dat ze op een podium stonden.

Omar: "Het project heeft me doen openbloeien."

"Door het project heb ik ontdekt wat er in mij zit en wat ik kan," zegt Omar, een van de jongeren, "het heeft me echt doen openbloeien". Jasmine vult aan: “Niet alleen durven we nu meer, we hebben er ook vrienden bij. We zijn een hechte groep geworden.” Op de vraag of de jongeren graag opnieuw theater zouden maken, knikken ze allemaal uitbundig.