Jong talent zet eerste muzikale stappen in Kavka

Lauren Dehollogne
Published on Thursday 180510
Zaal Kavka gaf met 'Support Your Locals' beginnend muzikaal talent een podium. Het publiek was jong en vol bewondering, de artiesten jong en barstend van het enthousiasme. Van de late avond tot de vroege ochtend zag je in Kavka trillende handen, lachende gezichten en glinsterende ogen.

Een kleine zaal gevuld met jongeren. Jongeren die gepassioneerd zijn door muziek en hun eigen leeftijds- en landsgenoten een kans willen geven. Allemaal hebben ze hun favoriete artiesten en invloeden. De namen Jorja Smith, Amy Winehouse, Chuck Berry, blijven maar terugkeren. Een Belgische, jeugdige naam noemen is al heel wat moeilijker. Is er dan geen talent in België of zijn we te gefocust op Amerika en het Verenigd Koningkrijk? Deze vraag kaart Support Your Locals aan terwijl ze getalenteerde opkomende artiesten naar  zaal Kavka in Antwerpen brengen. Het evenement heeft succes en dus kan dit misschien verandering teweegbrengen.

Twitter was het begin voor de vier artiesten die hier zijn komen optreden. Ze maken muziek om een uitlaatklep te hebben over de wereld, hun gevoelens, de druk,... . De een is geschoold als cello-muzikant, de andere heeft geen enkele achtergrond in de muziekwereld. Toch zijn ze hier allemaal geraakt, wat voor hen al een droom is die uitkomt. Op Twitter kregen ze een aanhang en al snel kwamen hun liedjes op Soundcloud en Spotify. Het genre dat ze vertegenwoordigen, zie je opkomen over de hele Westerse wereld. Het is een mix van r&b, rap, soul en alternatieve muziek. Door de komst van sociale media krijg je nog meer onehitwonders dan voordien. Hun “Soundcloud”genre heeft dit nog meer dan eender wel ander genre in de muziekwereld. Dit willen ze veranderen, ze willen meer zijn dan onehitwonders. Of dit hen lukt, kan alleen de tijd ons vertellen.

Charlotte Meyntjes, die onder de artiestennaam Meyy optreedt,  houdt van Soul en R&B. Ze investeert heel veel tijd in haar muziek, maar toch gaat ze dit volgend jaar aan de kant schuiven om zich te focussen op school. Support Your Locals gaat over kansen geven, maar ook over ontspanning. Niet iedereen kan the next big thing worden. Bij dit initiatief hebben deze beginnende muzikanten toch het gevoel dat ze hun passie hebben beleefd.

Het publiek was laaiend enthousiast en de artiesten hebben van het leven als muzikant geproefd. Wie weet of dit het begin of het einde van hun carrière is? De passie en de energie zijn er. Sommige artiesten worden groot door evenementen als Support Your Locals, anderen geraken in de vergetelheid. Social media blijven en wellicht kunnen ze daar altijd hun moment van glorie herbeleven.