Internetplatform Blendle: overbodige luxe?

Cleo Bergé
Published on Sunday 140504
Blendle is de nieuwe website die ons toelaat om alleen te betalen voor nieuwsartikels die ons écht interesseren. Klinkt heel aanlokkelijk, maar is dit ook echt wat de lezer wil?

De Standaard en wellicht ook Humo zullen binnenkort beschikbaar zijn via dit nieuwe Nederlandse internetsnufjeVia Blendle kunnen gebruikers online afzonderlijke nieuwsartikels kopen. Gedaan dus met het volledige onlinekrantenabonnement? Of toch liever niet?

Toen ik dit nieuws las, vroeg ik me meteen af in hoeverre deze innovatie een prioritaire behoefte van de mediagebruiker invult. Toch klinkt het aanbod erg aantrekkelijk. Beeldt u het zich eens even in. Bij het ontbijt kiest u op uw tablet of smartphone uit een uitgebreid gamma aan kranten slechts die artikels die u écht wil lezen. Bijgevolg betaalt u ook enkel voor deze gewenste artikels, iets tussen de 10 en de 30 eurocent. Zalig, zonder overbodige kosten en nutteloze informatie de dag spenderen.

Geen tijd aan ontbijt

Ik bedank echter vriendelijk voor die luxe. Adjunct-hoofdredacteur van De Morgen Lisbeth Imbo slaat voor mij de nagel op de kop. 'Ik weet niet of mensen 's ochtends de tijd gaan hebben om alles te bekijken en uiteindelijk te beslissen wat ze zullen kopen', aldus Imbo. De volledige onlinekrant waarbij je snel en efficiënt de gewenste artikels kan kiezen, zonder te overwegen of ze het geld wel waard zijn, wint volgens mij altijd van dit initiatief.

Financieel voordelig?

Bovendien stel ik mij ook vragen bij het zogenaamde financiële voordeel van dit platform. ‘Slechts’ 10 à 30 cent betalen voor een artikel? Omgerekend komt dit er dus op neer dat je voor de prijs van een volledige onlineabonnement, slechts 7 online artikels kan selecteren met Blendle. Dit terwijl je volgens mij dagelijks makkelijk meer dan 7 artikels interessant vindt en leest als abonnee, terwijl de prijs van een abonnement ten allen tijde stabiel blijft.

Dat ze dus gerust in Nederland blijven met hun zogenaamd briljante innovatie. Voor mij hoeft dit dure en tijdrovende initiatief niet. Ik filter met plezier gratis de interessante artikels uit mijn onlinekrant.