House of Music heeft unieke methode om kinderen vanaf vier jaar muziek te leren

Florine Verdonck
Published on Tuesday 180522
House of Music laat kinderen vanaf vier jaar kennismaken met muziek. Wij trokken naar de jaarlijkse opendeurdag in het hoofdfiliaal in Antwerpen.

House of Music leert kinderen spelenderwijs muziek en heeft een originele werkwijze. De manier wijze waarop ze muziek benaderen wordt door veel ouders en musici geapprecieerd. Gody Snyers, gediplomeerd muziekdocente, werkt vanaf volgend jaar in House of Music Leuven. “Ik geef al een paar jaar privéles”, zegt ze. “Ik laat ik mijn leerlingen interactief creatief zijn. Ze leren niet alleen hun eigen instrument beheersen, maar maken ook eigen muziek. Zo leren ze de grenzen van hun creativiteit te verleggen. Bij House of Music hebben ze dezelfde visie en ideeën, het spreekt me enorm aan om bij hen te starten.”

Hanne Deneire, die zichzelf visionair symphonist van muziek en mensen noemt, had 21 jaar geleden een uniek idee. Met popjes en kleuren leert ze kinderen noten, muzieksleutels en ritmes. Deze  creatieve techniek, die House of Music zo uniek maakt, doopte Deneire ‘ManiMelo’. Met deze niet-traditionele manier van werken kan ook het jongste kind muziek leren, kinderen vanaf vier jaar krijgen al instrumentenlessen. Deneire heeft ook een apart programma voor baby’s, peuters en kleuters, tieners en volwassenen kunnen een persoonlijk programma volgen.

Creativiteit, originaliteit, innovatie en ‘fun’ staan centraal bij House of Music. De lessen vertrekken niet vanuit één bepaalde stijl, maar de basis is wel de klassieke muziek. “Het is de bedoeling dat het kind de vrijheid krijgt om te componeren en te fantaseren. Zo kunnen ze hun eigen verhaal vertellen en zichzelf zijn door hun muziek”, zegt Deneire.

 

Tijdens de open dag konden bezoekers genieten van een inleidend optreden. Twee ‘ridders van de muziek’ gebruikten verschillende instrumenten om de kinderen naar de ‘muziekplaneet’ te leiden. Daarna konden kinderen en hun ouders vier verschillende workshops volgen.

Het team van House of Music bestaat twintig docenten en die hebben al meer dan vijfhonderd kinderen muzikaal opgeleid. In 2017 liet Hanne Deneirde de operationele leiding over aan Ruth Verberckmoes. Ze hebben ook het programma‘Children are Composers’ bedacht, een online interactief platform voor ouders die samen met hun kind thuis de magie van de muziek willen ontdekken. Meer informatie daarover vindt u op de website.