Hoe zinvol is één keer per jaar met zijn allen het licht uitdoen?

Lise Lombaert
Published on Monday 140331
Afgelopen zaterdag namen we weer massaal deel aan 'Earth Hour'. Leuk initiatief, dat mensen wereldwijd laat nadenken over hun energieverbruik. Maar heeft een uur het licht uitdoen eigenlijk wel zin?

Pas twee weken geleden bleek het nog uit een gelekt VN-rapport: de gevolgen van de klimaatveranderingen zijn veel erger dan eerst gevreesd. Als we niet dringend actie ondernemen, zal het aantal ondervoede kinderen tegen 2100 met 17 tot 22% toenemen. Tal van diersoorten zullen verdwijnen en zware overstromingen zullen hele kustgebieden - ook in België - teisteren, waardoor de bevolking op de vlucht moet slaan. En dan zwijgen we nog over de gigantische verliezen die de wereldeconomie zal moeten slikken.

De initiatiefnemers van 'Earth Hour' konden geen beter moment treffen voor hun jaarlijkse actie. Als we nu eens massaal onze lichten een uurtje doofden? Het klinkt als dé ultieme kans om al onze fouten recht te zetten. Qua symboliek kan de actie alleszins tellen: wereldwijd worden miljoenen mensen aangezet om zich voor één uur vragen te stellen bij hun eigen energieverbruik. Maar daarmee is al meteen alles gezegd: zodra het verplichte uurtje om is, gaan alle lichten weer genadeloos branden. Geweten gesust, probleem weer voor een jaar van de baan?

Zinvollere oplossingen

Ook ik zat die bewuste zaterdagavond braaf een uur in het donker als persoonlijke strijd tegen de klimaatverandering. Helaas is het nogal naïef om te denken dat we in één uur heel de wereld kunnen redden. Zo veel mensen worden elk jaar enthousiast gemaakt voor het initiatief, om uiteindelijk een uur lang niets te doen. Zijn er nu echt geen zinvollere dingen die we kunnen doen, in plaats van een uur nutteloos in het donker te zitten?

Nochtans is het eigenlijk niet zo moeilijk om wél iets nuttigs te doen. Op ons eentje kunnen we de wereld niet redden, dat is waar. Maar als iedereen er ook  het hele jaar op zou letten om de lichten wat vaker uit te laten, zou onze planeet er al heel wat beter aan toe zijn. Of waarom de verwarming niet één of twee graden lager zetten? Alle kleine beetjes helpen. En als een evenement als Earth Hour nodig is om de wereld daarvan te overtuigen, dan is dat een schitterend initiatief.